Linkovi

Helle Dale: 'Nije realistično očekivati da će Hrvatska do 2010. godine postati članica Europske unije'


Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je za Hrvatsku neprihvatljivo ako bude primljena u članstvo Europske unije nakon 2010. godine. Američka stručnjakinja za europske integracije Helle Dale, iz washingtonske Zaklade Heritage, smatra da su premijerova očekivanja nerealistična. Prema njoj, Hrvatska do 2010. vjerojatno neće postati članica Unije.

Zamoljena da prokomentira izjavu predsjednika vlade Republike Hrvatske, prema kojoj za njegovu zemlju nije prihvatljivo da postane članica Europske Unije nakon 2010., Helle Dale je rekla: "Mislim da sama premijerova izjava nije najmudrija – uz sve dužno poštovanje. Prvo, premijer Sanader možda više neće biti premijer 2010. godine i neka nova vlada će možda o ovom roku imati drugačije mišljenje. Jer, može se pretpostaviti da će hrvatski interes biti da zemlja postane članica Unije i 2012. ili 2014."

Helle Dale, inače i članica utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose i vanjskopolitička kolumnistica dnevnika Washington Times, kaže da reforma sudstva, uvođenje tržišne ekonomije ili borba protiv korupcije – neki od kriterija za članstvo u Uniji - 'koriste samoj Hrvatskoj'.

'Hrvatska bi to, pretpostavljam, učinila ionako, bez obzira na Europsku uniju' – rekla je Helle Dale i dodala: "Političarima je najlakše reći da ih na teške reforme prisiljava Bruxelles, umjesto da otvoreno kažu – radimo to za naše dobro."

Helle Dale naglašava da je u Europskoj uniji vrlo primjetan zamor zbog prijema 10 novih članica, te da je opravdano da Unija traži 'kraću pauzu'. U svom nedavnom komentaru za Washington Times, naslovljenom 'Pouke Balkana', Helle Dale piše da je šteta što Europska unija 'možda više i nije u stanju u jugoistočnoj Europi ponuditi adekvatne inicijative za progres', kao što je to učinila prije desetak godina u zemljama bivšeg sovjetskog bloka, Sloveniji, Malti i Cipru, koje su sada članice Unije.

Helle Dale je podsjetila da su i te zemlje svojevremeno, baš kao i danas Hrvatska, morale obaviti težak posao, da bi postale članice Europske unije: "Morale su riješiti međusobne razmirice oko granica, kvalitetnije zaštiti manjine u svojim ustavima, provesti gospodarske reforme. Po mom mišljenju, upravo u tome je pozitivna strana Europske unije – ona nudi paket inicijativa koje, ako se provedu, dovode do članstva u Uniji i razvoja zemlje te višeg životnog standarda."

'Šteta bi bilo da se to ne primjeni i u jugoistočnoj Europi' – rekla je na kraju razgovora za Glas Amerike Helle Dale, stručnjakinja za euro-atlantske integracije koja radi u Zakladi Heritage u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG