Linkovi

Najave o suspenziji proširenja Europske unije imaju 'kratkoročni značaj'


Veće i utjecajnije članice Europske unije, posebno u vrijeme dok predsjedaju Unijom, mogu ubrzati prijem novih članica - tvrdi profesor međunarodnog prava na Sveučilištu American u Washingtonu Emilio Viano.

U intervjuu za Glas Amerike, profesor Viano ocjenjuje da su najave o privremenom zamrzavanju prijema novih članica – kratkotrajne.

Europska unija je prošli tjedan najavila da će nakon prijema Bugarske i Rumunjske u članstvo 1. siječnja daljnje proširenje biti obustavljeno, sve dok u svim zemljama članicama ne bude usvojen novi ustav Unije. Koliko bi dugo to 'zamrzavanje' moglo potrajati?

Emilio Viano: 'Mislim da je ovo vrlo kratka pauza u Europskoj uniji. Mislim da postoji ogroman pritisak da se ovo pitanje ustava riješi. Ono što preostaje da se vidi su izborni rezultati u Francuskoj i tko će biti novi predsjednik i stranka na vlasti, te – naravno – što će se dogoditi kad Tony Blair napusti Downing Street. Ako kozervativci dođu na vlast u Britaniji, oni bi mogli biti malo skeptičniji glede proširenja. Mislim da će ova situacija biti riješena za nekoliko godina i Hrvatska je, naravno, prva medju kandidatima za članstvo. Kao što sam rekao, neizbježno je uključenje Balkana u Europsku uniju. To se ne može izbjeći, prije svega zato što je to ispravan postupak i zato što je to područje usred Europe."

Nesumnjivo je da u Uniji postoji takozvani 'zamor proširenjem' - smatra Emilio Viano te dodaje da 'čovjek ne može kriviti sadašnje članice kada kažu da moraju malo zastati, napraviti pauzu, procijeniti postignuto, s obzirom da je u samo nekoliko godina primljeno dvanaest novih članica, računajući Bugarsku i Rumunjsku'. Radi se o – kako je rekao – kraćoj, korisnoj pauzi.

Upitali smo ga može ti tu kratku pauzu još više skratiti neka, ili neke, utjecajnije zemlje članice koje žele pomoći Hrvatskoj – na primjer, Njemačka?

Emilio Viano: Najbolji su izgledi kad neka zemlja predsjeda Europskom unijom, jer tada u velikoj mjeri postoji kontrola nad temama koje će biti na dnevnom redu i može se imati velik utjecaj na ono što se događa. Tako se i dogodilo da je u vrijeme kada je Njemačka bila predsjedatelj unije u članstvo primljeno više sjevernih zemalja i Austrija, pa Slovenija - dakle zemlje u kojima Njemačka ima jak interes i utjecaj. Njemačka bi se uskoro trebala ponovo naći na položaju predsjedatelja, te bi mogla izvršiti jak utjecaj."

Na kraju, upitali smo Emilia Viana - hoće li se 'zamor' s Europske unije proširiti i na NATO?

Odgovarajući negativno, on je rekao da se radi 'o različitim situacijama, jer je NATO još uvijek uglavnom usmjeravan američkim interesima i američkom željom da i dalje održava utjecaj na europske poslove.' A dio toga je – zaključio je Emilio Viano - i uključivanje Balkana u NATO savez i time osiguravanje stabilnosti i mira i u tom području.

XS
SM
MD
LG