Linkovi

Posselt: 'Hrvatska ne smije biti taocem neodlučnosti'


'Hrvatska ne smije biti taocem neodlučnosti' - upozorio je njemački predstavnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt.

U četvrtak se čuo još jedan glas, potencijalno utjecajan, protiv zaleđivanja procesa proširenja Europske unije. Njemačko Predsjedništvo EU dogodine se mora zalagati da 'srednjoeuropska i duboko zrela Hrvatska još u ovom desetljeću postane članicom' - reagirao je eurozastupnik Bernd Posselt na komentare šefa njemačke diplomacije Franka Waltera Steinmeiera da se proces proširenja stopira nakon ulaska Bugarske i Rumunjske.

Bernd Posselt u posebnom priopćenju primjećuje da Hrvatska bolje od nekih zemalja članica zadovoljava kriterije te smatra kako je 'kratkovidno da se Hrvatsku drži kao taoca za uspjeh europskog ustava ili kao žrtvenog jarca ne uspiju li neki drugi dijelovi procesa proširenja'.

Posselt je demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu i vanjskopolitički glasnogovornik Kršćanskodemokratske stranke. Član je Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta i zajedničkog izaslanstva Parlament – Sabor, gdje je izuzetno aktivan.

Ovo je za Posselta 'pitanje i pravičnosti i principa', primarno stoga što njemački demokršćani, gotovo bez razlike - počevši od kancelarke Merkel pa na niže - glasno izražavaju nezadovoljstvo mogućim članstvom Turske. Stoga im 'slučaj Hrvatska' služi i kao argument protiv izjednačavanja kandidata.

XS
SM
MD
LG