Linkovi

Hamilton: 'Europa je spremna burna pitanja Balkana riješiti integracijom, a ne izolacijom'


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je nedavno da bi trebalo doći do stanke u proširenju Europske unije. No, stručnjaci kažu da se time ne odgađa pristup balkanskih zemalja europskom klubu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je nedavno da, nakon što Bugarska i Rumunjska pristupe Uniji, 1. siječnja 2007, daljnje proširenje bi trebalo zaustaviti sve dok unija ne riješi pitanje svog ustava.

Barrosova izjava potresla je zemlje koje se nadaju pristupiti Uniji, posebice Hrvatsku, koja se nadala okončati pristupne pregovore do 2009. godine. Ali, dva dana kasnije, finski premijer Matti Vanhannen, čija zemlja trenutno predsjeda Unijom, odbacio je ideju o zastanku proširenja. On je rekao da bi odgađanje daljnjeg rasta Unije u osnovi značilo – citiramo – 'zalupiti vrata u lice Hrvatske, premda je ona kandidat koji zaslužuje primitak'.

Povjerenik Europske unije za proširenje Ollie Rehn rekao je da će razgovori o članstvu s Hrvatskom i Makedonijom biti nastavljeni bez odgađanja. Kako je kazao, Unija će raditi na ustavnim reformama istodobno s nastavkom procesa proširenja.

Daniel Hamilton je bivši zamjenik američkog državnog tajnika za europska pitanja. On kaže da je Europa 'spremna da burna pitanja Balkana rješava integracijom, a ne izolacijom regije'. "Barrosova izjava ne kaže da više neće biti proširenja. Oni su predani pitanju južne Europe da ju integriraju u maticu kontinenta' - rekao je Daniel Hamilton.

Emilio Viano, profesor Sveučilišta American u Washingtonu, kaže da točne vremenske odrednice pristupa Uniji ovise o načinu na koji će zemlje kandidati budu riješile pitanja koja ih ometaju u postizanju veće stabilnosti. Viano kaže da Balkan neće biti primljen kao jedan blok: "Još uvijek postoje vrlo sporna pitanja koja treba razriješiti. Ali, po mom mišljenju, neizbježno je da sve te zemlje – od Albanije, pa do, na koncu, Kosova, Srbije, Crne Gore, Bosne i drugih – sve postanu članice. Ovisno je kada, ali mislim da će to biti prilično skoro.

Daniel Hamilton priznaje da bi promjene u europskom ustavu mogle potrajati. On ističe da niti jedna od balkanskih zemalja ne bi udovoljila uvjetima pristupa prije 2007, ali kaže da one moraju ostati na putu reformi: "Najbolja poruka je: napravite svoju domaću zadaću. Kandidati za članstvo bit će bolji kandidati za Europsku uniju, kada ona bude spremna, ako i sami budu spremni."

Sjedinjene Države kažu da tempo proširenja Unije treba odrediti sama Europa, ali je izražena nada da Europljani neće zatvoriti vrata budućim članicama, kako je istaknuo glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack: "Mi bismo sigurno ohrabrili Europu da ostavi svoje horizonte otvorene čitavom nizu zemalja, uključujući i one s Balkana, kao i Tursku."

Pravila Europske unije trenutno su određena sporazum iz Nice, koji postavlja gornju granicu broja članica na 27, što će biti postignuto u siječnju. Budućnost proširenja Unije bit će predmet razgovora na summitu Unije u prosincu.

XS
SM
MD
LG