Linkovi

Priebe: 'Vjerujemo da bi Hrvatska mogla do 2010. biti spremna za članstvo u Europskoj uniji'


Čelni dužnosnik Europske komisije odgovoran za Zapadni Balkan Reinhard Priebe izjavio je da 'u Bruxellesu postoji uvjerenje da će Hrvatska do kraja ovog desetljeća biti spremna za članstvo u Europskoj uniji'. Europski je dužnosnik ovo izjavio na međunarodnom skupu o gospodarskoj suradnji i investiranju u Jugo-istočnoj Europi koji je održan u Centru za strateške i međunarodne studije ovdje u Washingtonu.

Reinhard Priebe kaže da na pitanje 'kada će neka zemlja postati članica Europske unije' najradije odgovara – 'kada bude spremna, to ovisi isključivo o njoj'. "Mi u Briselu mislimo da bi Hrvatska mogla biti spremna za članstvo do kraja ovog desetljeća. U vezi s drugima, koji su iza Hrvatske, nadamo se da će Srbija uspjeti nadoknaditi izgubljeno vrijeme i da će se blokade njezinom članstvu ukloniti. Glavna takva prepreka u ovom trenutku je nedostatak suradnje s haaškim tribunalom. Nije normalno da je Srbija, praktično, na začelju reda svih zemalja regije koje čekaju na članstvo, jer to je u kontradikciji s njezinim potencijalima na ekonomskom i administrativnom planu, barem u usporedbi s nekim drugim susjednim državama".

Govoreći o uvjetima za primanje u članstvo, Reinhard Priebe je rekao da Europska unija 'neće tolerirati stvaranje nikakvih prečica' koje bi po brzom postupku dovele do članstva nespremnu zemlju. 'Nerealistično je očekivati da će Europska unija iz nekakvog političkog razloga sniziti svoje kriterije' – rekao je visoki dužnosnik Europske komisije.

"Ponekad nam u regiji kažu da smo za Balkan izmislili neke dodatne kriterije. Kriteriji nisu novi, oni su isti za sve zemlje, međutim na Balkanu postoje specifični problemi koji nisu postojali u prethodnom krugu proširenja. Primjerice, povratak izbjeglica ili problem ratnih zločina i suradnja s međunarodnim Tribunalom" - rekao je visoki dužnosnik Europske komisije.

U vezi s procesom prijema novih članica iz Jugo-istočne Europe, Reinhard Priebe rekao je i ovo: "Europsku uniju ne treba kriviti zbog toga što je iz prethodnog kruga proširenja izvukla određene pouke. Ne želimo ponoviti greške koje smo počinili u nedavnoj prošlosti, s prethodnih deset kandidata. Jedna od pogrešaka je bila što se nismo dovoljno koncentrirali na sposobnost konkretne zemlje da kvalitetno provede određene zakone. Često su nas znali impresionirati sami zakonski tekstovi, objavljeni u službenim dokumentima određene zemlje, no tek kasnije shvatite da se taj zakon uopće ne primjenjuje, te da ne u stvarnosti on ne znači ništa. Zato sada, u slučaju država na Balkanu, toliko inzistiramo na sposobnosti da se zakoni i kvalitetno primjene."

Reinhard Priebe je rekao da je postupak pridruživanja i učlanjivanja u Uniju za sve zemlje trajao između 10 i 15 godina, te da je to sada slučaj i na Balkanu, 'koji ima i vlastite, dodatne, probleme'.

'Nakon Rumunjske i Bugarske, Europska unija će morati provesti unutrašnje reforme, kako bi bolje funkcionirala. Međutim, zbog tih reformi niti jedna zemlja iz Jugo-istočne Europe neće biti zaustavljena na svom putu k članstvu' – rekao je Reinhard Priebe, direktor Odjela za Zapadni Balkan pri Europskoj komisiji.

XS
SM
MD
LG