Linkovi

Nakon Bugarske i Rumunjske, proširenje Europske unije 'stavljeno na led'


Hrvatska će morati čekati dogovor o ustavnom sporazumu, poručila je Europska komisija.

S proširenjem je do dalnjega gotovo, čulo se u ponedjeljak u Bruxellesu. 'Ne bi bilo pametno primati druge države članice, osim Bugarske i Rumunjske u Uniju, prije nego što potpuno ne dogovorimo institucionalno pitanje; sada smo došli u vrijeme kada ova tema počinje pritiskati' - izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso iz čega slijedi da se proširenje EU stavlja na led ulaskom Bugarske i Rumunjske 1. siječnja iduće godine i da će ga biti moguće nastaviti tek kada EU dobije novi ustanvi sporazum, zaustavljen inače referendumskim odbijenicama u Francuskoj i Nizozemskoj.

Ovo, naravno, nije negativan signal Hrvatskoj nego pozitivan signal da predstoji rad na novom ustavnom sporazumu, rastumačiti će kasnije, ne baš uvjerljivo, Barrosovi suradnici.

Postojeći Sporazum, onaj iz Nice, regulira rad Unijinih tijela za 27 zemalja, raspodjeljujući mjesta u Europskom parlamentu i broj glasova u Vijeću EU.

Iako je ovo u biti tehničko pitanje koje se u principu lako dade riješiti najobičnijoim odlukom na liderskom summitu, dakle na Europskom vijeću, Unijine su članice - suočene sa zamorom od proširenja - odlučile ipak prvo pospremiti kod kuće.

Nekidan je njemačka kancelarka Angela Merkel, iznoseći okvire plana njemačkog predsjedanja Unijom, u prvoj polovici iduće godine, najavila da će Njemačka oživjeti cijeli proces.

Hrvatskj, naravno, predstoje pregovori za koje nitko ne zna kada će zavšiti i na čemu će Unija insistirati, pogotovo poučena iskustvom dvije zadnje zemlje koje su uskočile u kompoziciju proširenja.

XS
SM
MD
LG