Linkovi

Predsjednik Stjepan Mesić dobitnik Nagrade Raoul Wallenberg


Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću sutra će u New Yorku biti uručena nagrada Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg, ne-vladine organizacije koja u svojim programima širom svijeta promiče vrijednosti društvene solidarnosti i građanske hrabrosti.

O nagradi i razlozima za njezino dodjeljivanje hrvatskom predsjedniku razgovarali smo s Abigail Tanembaum, zamjenicom predsjednika ove zaklade.

Raoul Wallenberg je švedski diplomat koji je krajem drugog svjetskog rata u Mađarskoj spasio više desetaka tisuća tamošnjih Židova od deportacije u nacističke koncentracione logore. Neposredno nakon sovjetskog zauzimanja Budimpešte, zarobila ga je Crvena armija i od tada mu se gubi svaki trag. Smatra se da je preminuo ili da je pogubljen u sovjetskim gulazima, no pojedinosti njegove smrti nisu rasvijetljene – zbog iznimne šutljivosti sovjetskih a potom i ruskih vlasti, u posljednjih više od šezdeset godina.

Upitali smo Abigail Tanembaum, što su Sovjeti imali protiv Raoula Wallenberga.

Abigail Tanembaum: Nitko zapravo nije siguran kakav je bio motiv Sovjeta. Raoul Wallenberg je u Mađarsku bio poslan 1944. kao diplomat, no zapravo u zemlju ga je poslala jedna američka organizacija koja se bavila spašavanjem Židova. Jedna od verzija je da su Sovjeti mislili da je on američki špijun. Sumnjiv je bio i zato što je tada malo tko mogao zamisliti da netko može postupati na human i hrabar način bez nekih drugih motiva. Wallenberg je naime zaslužan za spašavanje gotovo stotinu tisuća ljudi.

Nagrada Raoul Wallenberg dodjeljena je ove godine hrvatskom predsjedniku zbog njegova 'angažmana za ravnopravnosti i pravdu' kao i zbog njegovih osobnih napora da se konačno utvrdi što se dogodilo ovom švedskom diplomatu. Zaklada u kojoj radi Abigail Tanembaum pozvala je predsjednike niza država, poznate javne ličnosti te dobitnike Nobelove nagrade da od ruske vlade traže da konačno, nakon više od šezdeset godina, objavi okolnosti Wallenbergova zarobljavanja i smrti.

Abigail Tanembaum: Predsjednik Mesić je bio među prvima koji se odazvao našem pozivu. Ne samo da je predsjedniku Putinu napisao pismo, već je s njim ušao u neku vrst dijaloga o ovoj temi. Predsjednik Mesić je pokazao da mu je zaista iskreno stalo da se sazna istina, zaista se angažirao na ovom pitanju. Osim toga, drago nam je da su hrvatske vlasti odlučile izgraditi sinagogu u Zagrebu, na mjestu gdje se nalazio hram koji je porušen za vrijeme drugog svjetskog rata. Takva gesta je nešto što ide povrh dužnosti jednog predsjednika ili jedne stranke; ona pokazuje da je gospodin Mesić posvećen pravednosti i jednakosti među građanima u Hrvatskoj. Ponosni smo činjenicom da upravo on prima nagradu naše Zaklade.

Nagrada Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg bit će uručena predsjedniku Sjepanu Mesiću u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

XS
SM
MD
LG