Linkovi

Chertoff: U obrani od mogućih napada na domaćem tlu moramo biti realni u procjeni što očekujemo, a što možemo učiniti


New York Times podrobno piše o istupu ministra domovinske sigurnosti Michaela Chertoffa u Senatu. «Kongres i svi Amerikanci moraju prihvatiti činjenicu da savezna vlada ne može zaštiti svaku moguću metu eventualnog terorističkog napada ukoliko se želi izbjeći da se ostvari al-Qaidin cilj da Sjedinjene Države bankrotiraju» - kazao je gospodin Chertoff senatorima i američkoj javnosti te dodao: «Osama bin Laden razumije da je jedna od metoda u njegovom vođenju rata protiv Amerike da nas dovede do ludila, u pokušaju da sami sebe obranimo od svake zamišljene prijetnje. Moramo biti realni u procjeni što očekujemo, a što možemo učiniti».

Senator Lincoln Chafee, umjereni republikanac koji je često u sukobu s Bushovom administracijom, pobijedio je jakog izazivača na stranačkim predizborima u saveznoj državi Rhode Island – piše današnji Washington Post. Republikanci su odahnuli, jer njihovi stratezi smatraju da senator Chafee ima najviše izgleda da pobijedi na izborima u studenom za mjesto u Senatu. Da napomenemo – Rhode Island je pretežito demokratska država i jedna od devet u kojima su održani stranački predizbori kako bi se znalo tko će koju stranku predstavljati na «velikim» izborima u studenom.

U New Yorku se očekuje laka pobjeda Hillary Clinton, a u Minnesoti je zanimljiva situacija među četiri imena za demokratskog kandidata za Zastupnički dom iz okruga Minneapolis. Jedan od kandidata na predizborima je Keith Ellison, koji će, ako pobijedi biti prvi musliman koji će se naći u američkom Kongresu!

I za kraj pregleda današnjeg američkog tiska informacija koju su sve novine objavile: Bill i Melinda Gates, odnosno njihova humanitarna zaklada, koja je najbogatija na svijetu, zajedno s Rockefellerovom zakladom, započinju novu inicijativu za područje sub-saharske Afrike koja treba revolucionizirati prozvodnju hrane i smanjenje gladi za desetke milijuna tamošnjih stanovnika.

Slična je akcija, nazvana «zelena revolucija, pod vodstvom Rockefellerove zaklade, prije pola stoljeća smanjila glad u zemljama u razvoju. Ova afrička inicijativa će započeti sa 100 milijuna dolara iz zaklade Gates i 50 milijuna iz Rockefellerove.

XS
SM
MD
LG