Linkovi

Izbori za Kongres - 'referendum o Bushu'?


Rat u Iraku kao i rat protiv terorizma postali su središnja pitanja predizborne kampanje uoči američkih kongresnih izbora u studenome. Članovi Demokratske stranke vjeruju da im zabrinutost javnosti glede rata u Iraku pomaže u pridobijanju glasova, dok republikanci nastoje prenijeti raspravu na globalni rat protiv terorizma, pitanje koje – kako vjeruju – njima više pogoduje.

Proteklih nekoliko tjedana, predsjednik Bush je u svakom od svojih javnih nastupa govorio o ratu protiv terorizma, pitanju koje postaje središnja točka kongresnih izbora u studenom. Mnogi analitičari smatraju da predsjednik Bush time pomaže republikanskim kandidatima kako bi se prebrodio pesimizam oko rata u Iraku.

Predsjednik Bush pokušava uvjeriti birače da je Irak središnja bojišnica u borbi protiv terorizma: "Ovo je fundamentalni izazov 21. stoljeća. Neuspjeh u Iraku učinio bi Ameriku manje sigurnom."

Ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da je predsjednikova popularnost nešto porasla, te da su republikanci, kako izgleda, učvrstili svoj ugled kao stranka koja se bolje nosi s opasnošću od terorizma. S druge strane demokrati nastoje opovrgnuti optužbe republikanaca da bi bili slabi i neučinkoviti u borbi protiv terorizma. Glavni adut Demokratske stranke na izborima je upravo isticanje 'neuspjeha Bushove politike u Iraku'.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi, iz Kalifornije je nedavno izjavila: "Demokrati uzimaju odgovornost zajedničke nacionalne obrane vrlo ozbiljno. Zaštita američkih građana naša je prvenstvena zadaća koju imamo kao izabrani predstavnici."

Veći dio ove godine, demokrati su bili uvjereni da će izbori biti svojevrsni referendum o predsjedniku Bushu i njegovoj administraciji, koji će dovesti do promjene na Capitol Hillu, u Kongresu SAD.

Republikanci međutim nalaze ohrabrenje u najnovijim istraživanjima javnog mnijenja i optimistični su da će pobijediti ako se u ostatku izborne kampanje koncentriraju na pitanje nacionalne sigurnosti i cjelokupnog rata protiv terorizma.

No, unatoč svemu mnogi politički analitičari smatraju da će upravo rat u Iraku i tamošnje stanje na terenu imati presudnu ulogu na kongresnim izborima 7. studenog.

XS
SM
MD
LG