Linkovi

Kontroverza oko govora Donalda Rumsfelda


Američko ministarstvo obrane traži od agencije Associated Press da ispravi izvješće u kojemu je – kako je rečeno – krivo citiran govor ministra obrane Donalda Rumsfelda u utorak. No, AP stoji pri svom izvješću, a i mnoge druge novinske organizacije jednako su navele govor ministra Rumsfelda.

U govoru jednoj skupini veterana, u utorak, Donald Rumsfeld je povukao paralele između trenutnog sukoba s teroristima i perioda između Prvog i Drugog svjetskog rata: "Bilo je to vrijeme kada su se u zapadnim demokracijama pojavili izvjesni cinizam i moralna konfuzija, kada su oni koji su upozoravali o dolazećoj krizi, o usponu fašizma i nacizma bili ignorirali ili izloženi ruglu."

Ministar Rumsfeld je rekao da je danas Amerika sučeljena s novim tipom fašizma kojemu, baš kao što nije moglo biti niti onome iz tridesetih godina prošlog stoljeća, ne može biti udovoljeno, niti ga se može primirivati podilaženjem: "Ovaj je neprijatelj ozbiljan, smrtonosan i neumoran. No, ta činjenica nije dobro prepoznata niti potpuno shvaćena. Izgleda da se u nekim krugovima veća pažnja posvećuje stvaranju podjela u našoj zemlji nego jedinstvenom djelovanju protiv rastućih prijetnji."

Rumsfeld je postavio i čitav niz retoričkih pitanja, uključujući i ovo: "S oružjima koja postaju sve smrtonosnija i sve lakše dostupna, možemo li si zaista priuštiti da vjerujemo da bi zloćudne ekstremiste nekako mogli primiriti i udobrovoljiti?"

Američki ministar obrane posebice je kritizirao organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, kao i način na koji mediji izvješćuju o ratu u Iraku, rekavši da se izvješća previše fokusiraju na loše vijesti. On je rekao da bi se time mogla okrnjiti javna podrška za, kako on to vidi, širu borbu protiv nasilnog ekstremizma.

U svom izvješću o Rumsfeldovom govoru, izvjestitelj Associated Pressa Robert Burns je napisao da je američki ministar obrane – citiramo – 'optužio kritičare politike administracije predsjednika Busha o Iraku, kao i protuterorističkih mjera, da pokušavaju odobrovoljiti' teroriste. Kasnija verzija tog izvješća ističe da Rumsfeld nije specifično spomenuo kritičare administracije, ali je citirano da je rekao da 'mnogi' nisu naučili lekcije iz povijesti.

Pentagon je objavio priopćenje rekavši da izvješće 'ozbiljno iskrivljuje' primjedbe ministra Rumsfelda, te pozvavši Associated Press da ispravi izvješće. Sa svoje strane, Associated Press je Glasu Amerike samo odgovorio da ostaje pri svom izvješću, ne odgovorivši na kritike iz Pentagona.

Donald Rumsfeld često govori o – kako on to naziva – visokom ulogu u ratu protiv terorizma i o središnjoj ulozi borbi u Iraku u tom širem sukobu. Predsjednik Bush planira čitav niz govora na istu temu, počevši od danas.

XS
SM
MD
LG