Linkovi

Holbrooke: "Zaustavljanje nasilja treba biti prvi prioritet Washingtona"


Bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima i jedan od arhitekata Daytonskog sporazuma, Richard Holbrooke, objavio je članak u Washington Postu u kojem upozorava da bi se globalna sigurnost mogla pogoršati ukoliko Bushova administracija ne poduzme niz žurnih koraka. Prema njegovom mišljenju rat u Iraku i kriza u Libanonu doveli su do okolnosti koje bi mogle rezultirati lančanom reakcijom bilo gdje na potezu od Kaira do Bombaya.

«Ova kombinacija zapaljivih elemenata predstavlja najveću prijetnju globalnoj sigurnosti od kubanske raketne krize 1962. godine», ocjenjuje Holbrooke podsjećajući kako je tadašnji američki predsjednik, John Fitzgerald Kennedy, bio pod snažnim utjecajem knjige «Topovi kolovoza» Barbare Tuchman o atentatu na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine i nizu lančanih reakcija koje su dovele do izbijanja prvog svjetskog rata. «Spriječavanje slične zamke mora biti najveći prioritet američke politike», smatra Richard Holbrooke.

Bivši američki diplomat predlaže niz konkretnih koraka. Prema njegovom mišljenju, predsjednik Bush bi trebao razmjestiti američke vojnike na sjeveru Iraka kako bi se spriječio sukob između Turske i Kurda, a zatim i u Afganistanu gdje je došlo do pogoršanja sigurnosnih prilika. Na diplomatskom frontu, smatra Holobrooke, trebalo bi razgovarati sa svim zemljama uključujući Siriju i Iran. On vjeruje da bi razgovori s Teheranom trebali otići dalje od prijepornog iranskog nuklearnog programa. «Zaustavljanje nasilja treba biti prvi prioritet Washingtona. Potom bi trebalo uslijediti pronalaženje stabilnog i sigurnog rješenja koje jamči sigurnost Izraela», nastavlja Holbrooke.

Prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države trebale bi se izvući iz Iraka na način koji ne uključuje potpuno poniženje i koji ne bi vodio ka daljnjem nasilju. Holbrooke tvrdi da Washington treba novu, sveobuhvatnu strategiju temeljenu na najhitnijim nacionalnim sigurnosnim interesima. Bez toga, prognozira on, ova kriza će se sasvim sigurno pogoršati i proširiti.

Christian Science Monitor piše da će pobjeda Neda Lamonta na izborima Demokratske stranke za senatskog kandidata iz Connecticuta imati posljedice na obje glavne američke stranke. Pročelnik katedre političkih znanosti na Sveučilištu Connecticuta, Howard Ritter, ocjenjuje da poraz senatora Jospeha Liebermana pokazuje nezadovoljstvo demokata s predsjednikovom politikom, a naročito ratom, te njihovu želju da demokrati u Washingtonu budu agresivniji prema administraciji od onoga što je bio senator Lieberman. Za republikance, pak, poraz Liebermana predstavlja još jedno crveno upozoravajuće svijetlo pred kongresne izbore u studenome, ocjenjuje Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG