Linkovi

Američka vanjska politika i Izrael


Najnoviji događaji na Srednjem istoku u Americi su obnovili debatu o utjecaju židovske zajednice u Sjedinjenim Državama na američku vanjsku politiku. Prije nekoliko mjeseci, dva utjecajna stručnjaka za međunarodne odnose kritizirali su – kako se navodi – bezrezervnu podršku Amerike Izraelu.

John Mearsheimer, profesor Sveučilišta Chicago, i Stephen Walt, profesor na Sveučilištu Harvard, kritizirali su nedavno – kako su to naveli – 'enormni utjecaj izraelskog lobija' na američku politiku prema Srednjem istoku. U članku koji je objavio časopis London Review of Books, ova dva utjecajna stručnjaka za američku vanjsku politiku tvrde da 'dobro organizirane pristaše Izraela u Americi' svojim naporima 'formiraju zakonodavne kao i predsjedničke odluke', koje se tiču Izraela.

Stephen Walt smatra da takva američka politika često nije u nacionalnom interesu. "O ovoj smo tezi počeli razmišljati netom nakon 11. rujna 2001. Shvatili smo, kao uostalom i mnogi drugi naši sunarodnjaci, da bi američka politika na Srednjem istoku trebala biti redefinirana. Posljedica ove ideje bila je analiza onih političkih snaga koje onemogućavaju da se u toj regiji ostvari američki nacionalni interes".

Prema i Waltu, za to je odgovoran 'izraelski lobi' u Americi, vrlo labava koalicija utjecajnih pojedinaca i pro-izraelskih organizacija, među kojima ima i ne-židovskih organizacija. Najutjecajnija među tim pro-izraelskim organizacijama je lobistička organizacija AIPAC, koja promiče političke ciljeve židovske zajednice u Sjedinjenim Državama. "Cilj AIPAC-a je osigurati da ništa ne ometa američku podršku Izraelu. Bez obzira na to što Izrael čini, AIPAC nastoji osigurati da Washington podržava Izrael, te da mu svake godine pošalje oko tri milijarde dolara pomoći. AIPAC to postiže, među ostalim, i organiziranjem donacija članovima Kongresa koji su prijateljski nastrojeni prema Izraelu. U tome je AIPAC jako uspješan – riječ je o izdašno financiranom, dobro organiziranom i upornom lobiju".

Međutim, mnogi tvrde da američko-izraelski bliski odnosi koriste američkom nacionalnom interesu. Istraživanja javnog mnijenja u Americi kontinuirano pokazuju da javnost vrlo snažno podržava Izrael. Abraham Foxman, čelnik Anti-defamacijske lige – organizacije koja se bori protiv anti-semitizma u svijetu – smatra da kritičari takozvanog 'izraelskog lobija' žele takvom retorikom delegitimizirati napore američkih građana kojima je na srcu dobrobit Izraela. "Kroz posljednjih 50, 60 godina, američki su građani iskazali snažnu i kontinuiranu podršku Izraelu - zbog toga što je Izrael demokratska država koja promiče zapadne vrijednosti. Ta je podrška konzistentna i dvostranačka, bez obzira što je javnost u Americi često oštro podijeljena oko niza drugih pitanja. Prema tome, apsurdno je tvrditi da je američka vanjska politika pod utjecajem neke skrivene židovske urote, koja kontrolira Kongres, vladu i medije".

Abraham Foxman dodaje da američki Židovi čine isto ono što čine deseci drugih etničkih lobija – promoviraju interese 'stare domovine'. 'Djelujemo u skladu sa zakonom, sve je javno.. U Americi se politika vodi na ovaj način. Lobisti postoje u vezi s stotinama društvenih pitanja, i u tome nema ničeg zlokobnog' – kaže Abraham Foxman. Povjesničar Tony Judt međutim napominje da djelatnost američko-židovskog lobija ponekad nije u interesu samog Izraela. 'Debata o za Izrael važnim pitanjima je često blokirana.

Pro-izraelski lobi u Americi često svoje kritičare oštro napada i optužuje što' - tvrdi Tony Judt – 'ljude čini nesklonima da kritiziraju Izrael'. "Razlog zbog čega se o ovom pitanju ne govori mnogo je činjenica što postoji strah da vas netko ne proglasi da ste protiv Izraela. A ako ste protiv Izraela, onda ste – na neki iskrivljen način - i protiv Židova.

Tony Judt

smatra da se vanjska politika Sjedinjenih Država treba formirati kroz otvorenu debatu. Argumenti koje su u svom članku iznijeli John Mearsheimer i Stephen Walt u svakom slučaju predstavljaju doprinos toj debati.

XS
SM
MD
LG