Linkovi

Bijela kuća i Kongres debatiraju o poželjnosti određivanja konkretnog roka za povlačenje iz Iraka


Nedavna anketa televizijske postaje ABC i dnevnika Washington Post pokazala je kako se 51 posto Amerikanaca protivi određivanju konkretnog roka za povlačenje američkih vojnih postrojbi iz Iraka. Ova brojka predstavlja opadanje za 9 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je određivanje roka tražilo 60 posto ispitanika. U Washingtonu je u tijeku rasprava o povlačenju postrojbi.

Predsjednik George Bush definira pobjedu u Iraku kao 'stvaranje suverene vlade koja će biti sposobna sama se održati i braniti', te koja će biti saveznik u borbi protiv terorizma. Predsjednik Bush je rekao kako će američki zapovjednik u Iraku, general George Casey, i ostali vojni dužnosnici, donijeti odluku o potrebnoj veličini vojnog kontingenta: "Odluku o razini prisutnosti naših trupa u Iraku donijet će general Casey, kao i suverena vlada Iraka, na temelju trenutnih uvjeta na terenu. Jedna od stvari koje mi je general Casey obećao je da će prijedlog - bez obzira kakav bio - imati za cilj postizanje pobjede. I to je ono što želimo."

Plan generala Caseya je smanjiti broj američkih vojnika u Iraku za 7 tisuća – sa 127 tisuća na 120 – i to u rujnu ove godine. General Casey dodaje: "Broj naših vojnika u Iraku će se smanjiti postupno, kako iračke sigurnosne snage budu preuzimale sve veću i veću ulogu."

Međutim, ministar obrane Donald Rumsfeld tvrdi kako je moguće da će broj vojnika fluktuirati: "Smanjenje broja vojnika vjerojatno neće biti ravnomjerno. Vrlo je moguće da će naš pokušaj da se razina vojne nazočnosti snizi zapravo dovesti do povećanja naših vojnih efektiva u Iraku."

Neki demokrati smatraju kako je plan generala Caseyja sličan njihovom prijedlogu, koji je prošloga tjedna odbijen u Kongresu. Demokratski senator Russ Feingold iznio je svoje mišljenje kako je određivanje vremenskog roka za povlačenje najbolji način da se Iračanima i američkom narodu navijesti što mogu očekivati. "To je način na koji ćemo vratiti povjerenje u proces u Iraku i ponovno se koncentrirati na širu borbu protiv terorizma, i to na mjestima gdje se trenutno povlačimo. Proces povlačenja se odvija u Afganistanu. U Indoneziji i Maleziji nemamo dovoljno sredstava da održimo svoju poziciju. Nazadujemo u Somaliji. Činjenica je da Irak iscrpljuje našu snagu. Vjerujem da je general Casey toga svjestan" - rekao je senator Russ Feingold.

Međutim, general Casey tvrdi kako mu se ne sviđa ideja o postavljanju konkretnog vremenskog roka za povlačenje: "Smatram da bi postavljanje konkretnog roka ograničilo naše mogućnosti. To bi neprijatelju pružilo uvid u naše planove. I vjerujem da bi to poslalo negativan signal novoj vladi Iraka, koja pokušava stati na vlastite noge."

Irački premijer Nouri al-Maliki pozvao je vladu da utvrdi vremenski okvir za iračku vojsku i policiju u vezi s preuzimanjem kontrolr nad sigurnošću zemlje. Međutim, premijer al-Maliki u svom pozivu nije spomenuo vremenski rok za povlačenje američkih trupa.

XS
SM
MD
LG