Linkovi

Blagi porast podrške za predsjednika Busha


Dok američki zapovjednici u Iraku razmatraju mogućnost moguće smanjenje broja vojnika u Iraku, Amerikanci su oštro podijeljeni po stranačkim linijama oko toga treba li odrediti rok za povlačenje snaga. Prema novoj anketi Washington Posta i televizije ABC, 51 posto građana protivi se određivanju datuma za povlačenje iz Iraka dok ih 47 smatra suprotno. Istodobno, predsjednik Bush je nešto dobio na popularnosti. 38 posto građana odobrava način na koji on obnaša svoju dužnost što je za pet posto više u odnosu na prošli mjesec.

Washington Post ističe da je anketa pokazala i neke druge znakove ohrabrenja za predsjednika Busha i republikance u vezi s izborima u studenome. Naime, velika prednost demokrata u svim važnijim pitanjima smanjila se ili je anulirana. Primjerice, na pitanje koja bi se stranka bolje nosila sa situacijom u Iraku, prošlog su mjeseca demokrati imali prednost od 14 posto, a u novoj anketi razlika iznosi šest posto.

U istoj anketi Washington Posta i ABC navodi se da većina Amerikanaca, njih 57 posto, i dalje želi da se osumnjičeni teroristi drže u vojnom zatvoru u Guantanamo Bayu, na Kubi. Međutim, 70 posto anketiranih protivi se tome da su osumnjičenici pritvoreni na neodređeni rok bez da se protiv njih podignu optužnice ili da dobiju status ratnih zarobljenika. Po ovom pitanju stranačke podjele nisu toliko izražene. Za rješenje statusa osumnjičenika iz Guantanama zalaže se 75 posto demokrata i 62 posto republikanaca.

XS
SM
MD
LG