Linkovi

Sjedinjene Države pripremile plan za povlačenje dijela snaga iz Iraka


Vodeći američki zapovjednik u Iraku, general George Casey, pripremio je plan koji predviđa znatno smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji do kraja 2007. godine. Početak tog procesa najavljuje se za rujan ove godine. Do kraja prosinca 2007. godine, prema planu generala Caseya, broj američkih brigada smanjit će se sa sadašnjih 14 na pet ili šest, izvještava New York Times.

Jedna borbena brigada obično broji oko tri i pol tisuće vojnika. Američki dužnosnici ipak naglašavaju da će bilo kakva povlačenja ovisiti o daljnjem napretku na terenu uključujući razvitak iračkih snaga sigurnosti te smanjenje razine nasilja Sunita prema novoj iračkoj vladi. Još jedan preduvjet je očekivanje da se pobuna neće proširiti dalje od trenutnih šest provincija u središtu Iraka. New York Times naglašava da je planirano smanjenje broja vojnika svobuhvatnije nego što su brojni stručnjaci očekivali.

Washington Post u današnjem broju donosi još jednu analizu republikanske strategije za kongresne izbore u studenome. Predsjednik Bush, piše Post, uspio ih je uvjeriti da su njegova stajališta po pitanju Iraka i napadi na kritičare kao mekane po pitanju rata protiv terorizma, dobitna strategija na izborima i to unatoč promijenjenoj percepciji većeg dijela američka javnosti. Predsjednik ih, međutim, nije uspio uvjeriti da je njegov pristup problemu ilegalne imigracije politički ispravan. Dakle, piše Washington Post, moglo bi se dogoditi da republikanci i na trećim izborima zaredom (dva puta na kongresnim i na onim prošlim predsjedničkim) fokus republikanaca bude na nacionalnoj sigurnosti.

XS
SM
MD
LG