Linkovi

Warren Buffet donirat će 85 posto svog bogatstva u humanitarne svrhe


New York Times piše o nakani drugog najbogatijeg čovjeka u svijetu Warrena Buffeta da donira u himanitarne svrhe najveći dio svog bogatstva, koje se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Gospodin Buffet će donacije dati Zakladi Billa i Melinde Gates i četiri druge filantropske organizacije tijekom nekoliko godina, počevši već sljedeći mjesec. Te donacije, koje su naznačene u nizu pisama koje je jučer gospodin Buffet objavio, stavit će ga uz bok drugih industrijalista i poduzetnika kao što su bili Andrew Carnegie, John Rockefeller, Henry Ford, J. Paul Getty, W.K. Kellogg i samog Billa Gatesa, najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Warren Buffet namjerava donirati 85 posto svog bogatstva, odnosno 37 milijardi i 400 milijuna dolara. Najveći dio – oko 31 milijarde dolara – otići će u Zakladu Billa i Melinde Gates, koja je predana poboljšavanju obrazovanja i zdravlja, posebice u siromašnim zemljama. Ta zaklada je već sad najveći davalac grantova s ukupnom efektivom od oko 30 milijardi dolara. Da bi se razumjelo o koliko novaca se uistinu barata u Gatesovom zakladi – piše New York Times - spomenimo da organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, UNESCO, ima godišnji proračun od 610 milijuna dolara

Na naslovnici Washington Posta napis o tome kako su jučer demokrati u američkom Senatu ljutio reagirali na izvješća da je američki zapovjednik u Iraku privatno prezentirao plan za značajnije smanjivanje broja američkih vojnika isti tjedan kad su se našli izloženi napadima republikanaca jer pokušavaju utvrditi vremenski okvir za povlačenje. Senatorica iz Kalifornije Barbnara Boxer rekla je da je plan koji se pripisuje generalu Georgeu Caseyu sličan razmišljanju mnogih demokrata koji su glasovali za neobvezujuću rezoluciju kojom se traži da povlačenje američkih vojnika iz Iraka počne u prosincu ove godine.

Senator Carl Levin jedan od dvojice sponzora spomenute rezolucije izjavio je kako je ovo izvješće još jedan primjer - citiramo - "najgore čuvane tajne u gradu", tj. da administracija predsjednika Busha namjerava početi s povlačenjem vojnika prije kongresnih izbora u studenome. "To ne bi trebala biti politička odluka" – izjavio je senator Levin za televizijsku mrežu Fox – "međutim, bit će s ovom administracijom". Očigledno je - piše Washington Post – da će doći do smanjivanja broja vojnika u Iraku prije izbora te da će onda predsjednik proglasiti neki napredak ili pobjedu.

XS
SM
MD
LG