Linkovi

'Sve opcije otvorene' - iranski nuklearni program i Vijeće sigurnosti


Međunarodna agencija za atomsku energiju odlučila je problem iranskog nuklearnog programa proslijediti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. O budućim koracima međunarodne zajednice govori nekoliko američkih analitičara, a posebno se osvrću na mogućnost vojne opcije.

Sjedinjene Države i Europska unija uvjereni su da se Iran nastoji domoći nuklearnog naoružanja. Iran pak tvrdi da njegov nuklearni projekt ima isključivo mirnodopsku svrhu. Iako o ovom pitanju ima različitih mišljenja, postoji slaganje glede činjenice da Teheran radi na postrojenjima u kojima se može izgraditi atomsko naoružanje.

Britanija, Njemačka i Francuska posljednje su tri godine pregovarale s Iranom, nudeći mu ekonomske pogodnosti, ako odustane od obogaćivanja urana, koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja. No, Iran je nedavno obnovio ove aktivnosti, što je dovelo do toga da je Međunarodna agencija za atomsku energiju slučaj proslijedi Vijeću sigurnosti.

Kriza se produbila – tvrdi Daryl Kimball, direktor Udruge za kontrolu naoružanja, neovisne znanstvene organizacije iz Washingtona. "To znači da Iran i međunarodna agencija za atomsku energiju nisu uspjeli riješiti ovaj problem. Od sada, debata postaje ne toliko tehnička – da li Iran poštuje odredbe iz međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja? – već politička. Počinje se sve više govoriti o ciljevima, namjerama Irana. O tome se govori u ozračju mogućih političkih i ekonomskih sankcija protiv Irana, koje može uvesti Vijeće sigurnosti" - rekao je za Glas Amerike Daryl Kimball.

Još nije jasno hoće li ovo pitanje Vijeće sigurnosti uopće postaviti na dnevni red – kaže Sammy Salama, stručjak za Iran koji radi u think-tanku Monterey Institute for International Studies. "Čak da se pitanje i postavi na dnevni red, sada ili za par mjeseci, to ne znači da će se problem i riješiti odnosno da će Vijeće sigurnosti poduzeti bilo kakve mjere" - napominje Sammy Salama.

Međutim, Iran je odmah odgovorio na upućivanje ovog slučaja u Ujedinjene narode. Teheran je najavio obnovu projekta obogaćivanja urana te zabranio buduće nenajavljene posjete međunarodnih inspekcija koje kontroliraju stanje u iranskim nuklearnim pogonima. Eskalacija ove krize mogla bi dovesti do još većih napetosti.

Neki političari u Americi kao i u Izraelu smatraju da sve opcije trebaju biti otvorene, uključujući i vojnu. O ovom posljednjem u Londonu je nedavno govorila američka državna tajnica Condoleezza Rice. "U vezi vojne problematike, rekli smo da to nije na dnevnom redu, jer vjerujemo da bi diplomacija još uvijek dosta toga mogla postići. Upućivanje ovog pitanja Vijeću sigurnosti je također diplomatska opcija. No, predsjednik Sjedinjenih Država nije odustao od mogućnosti vojne akcije. Iskreno govoreći, mislim da to neće niti američki narod" - rekla je u nedavnom govoru u Londonu američka državna tajnica.

Daryl Kimball smatra međutim da i samo spominjanje vojne opcije može imati negativan učinak. 'Mislim da nije vrijeme za to i da je to kontraproduktivno. To samo pojačava paranoju u Iranu, kod onih struja koje smatraju da se napad izvana može spriječiti jedino izgradnjom atomskog oružja' – smatra Daryl Kimball.

XS
SM
MD
LG