Linkovi

Međunarodna agencija za atomsku energiju odlučila prijaviti Iran Vijeću sigurnosti


Međunarodna agencija za atomsku energiju odlučila je slijedeći mjesec prijaviti Iran Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog sumnji da radom na nuklearnom programu Teheran ustvari pokušava napraviti nuklearno oružje. Od 35 zemalja članica, 27 je glasalo za ovu odluku, tri su bile protiv, a pet se suzdržalo od glasanja. Teheran je odmah reagirao na odluku iz Beča, objavivši da će nastaviti punim kapacitetom obogaćivati uran, te da odmah ukida dozvolu pristupa inspektorima Ujedinjenih naroda, koji su do sada mogli bez najave obilaziti iranska nuklearna postrojenja.

Predsjednik Bush je izjavio da odluka ove agencije Ujedinjenih naroda šalje jasnu poruku da svijet neće Iranu dozvoliti da ima nuklearno oružje. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izrazila nadu da će Teheran shvatiti poruku svjetske zajednice da neće pasivno promatrati kako Iran nastoji proizvesti nuklearno oružje.

Riječi podrške odluci Međunarodne agencije za atomsku energiju da prijavi Iran Vijeću sigurnosti dolaze od vladinih dužnosnika iz Europe i Amerike. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je da odluka Međunarodne agencije za atomsku energiju daje Iranu priliku da u slijedećih nekoliko tjedana pozitivno utječe na ovu krizu obustavom svog programa proizvodnje nuklearnog naoružanja. U suprotnom, rekao je, sankcije Vijeća sigurnosti 'gotovo su neizbježne'. Čelnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana i njemački dužnosnici isto su tako podržali odluku ove agencije, a Rusija je zatražila od Teherana da obnovi moratorij o prestanku obogaćivanja urana.

U svome govoru, jučer, na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu, utjecajni američki zakonodavac, republikanski senator iz Arizone John McCain je izjavio da se ne može isključiti korištenje vojne sile kao načina prisile Irana da obustavi proizvodnju nuklearnog naoružanja. On je dodao kako je od vojne akcije protiv Irana gora samo mogućnost da bi ta zemlja posjedovala nuklearno oružje. On je dodao da bi vojna akcija bila 'potpuno nepoželjna opcija' koja bi se iskoristilo tek kao zadnja mogućnost. Na istoj je konferenciji američki ministar obrane Donald Rumsfeld proglasio iransku vladu vodećim pokroviteljem terorizma i rekao kao svijet mora raditi zajedno kako bi spriječio nuklearno naoružanje Irana.

U izjavi iranskoj novinskoj agenciji jedan vodeći iranski dužnosnik rekao je kako je rezultat glasovanja Međunarodne agencije za atomsku energiju poruka vlada zapada, a ne cijele međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG