Linkovi

John Negroponte: Al-Qaida i dalje najveća prijetnja Sjedinjenim Državama


Direktor svih američkih obavještajnih službi John Negroponte kaže da Sjedinjene Države vjeruju da Iran još nema nuklearno oružje, niti gorivo koje je neophodno za izradu takvog oružja. No, on je Senatskom odboru za obavještajni rad kazao da iranski nuklearni program ostaje pitanje 'neposredne zabrinutosti'.

John Negroponte također kaže da je većina čelništva al-Qaide eliminirana, ali ta teroristička mreža i dalje snuje i priprema napade na tlu Sjedinjenih Država i drugdje. Kako je rekao, al-Qaida i dalje ostaje najveća prijetnja za Sjedinjene Države. Najviši američki obavještajni dužnosnik je izjavio da Sjedinjene Države vjeruju da Sjeverna Koreja najvjerojatnije posjeduje nuklearno oružje, te da predstavlja opasnost u smislu širenja tehnologije nuklearnog oružja po svijetu.

Centralizacija vlasti u Rusiji, pod predsjednikom Vladimirom Putinom, mogla bi Sjedinjenim Državama otežati suradnju s tom zemljom u dolazećim godinama, ocjenjuje najviši američki obavještajni dužnosnik John Negroponte. Govoreći pred Senatskim odborom za obavještajni rad, gospodin Negroponte je rekao da potezi ruskog predsjednika kojima se državna kontrola nameće građanskom društvu i gospodarstvu, zajedno s raširenom korupcijom, dovode do upita o smjeru u kojemu se kreće Rusija.

Prema riječima direktora svih američkih obavještajnih službi, Središnja Azija je pogođena represijom, korupcijom, siromaštvom i drugim problemima koji pothranjuju terorizam. John Negroponte kaže da bi u tim zemljama mogla nestati središnja vlast, otvarajući tako vrata zločinačkim državama talibanskog tipa.

XS
SM
MD
LG