Linkovi

NYT: NSA je prisluškivala ne samo pojedinačne slučajeve, nego milijarde komunikacija preko glavnih američkih telekomunikacijskih arterija


Američka obavještajna agencija za nacionalnu sigurnost, NSA, nije špijunirala samo pojedinačne slučajeve osoba pod sumnjom za održavanje terorističkih kontakata, nego je ustvari pratila milijarde komunikacijskih linija preko glavnih 'arterija' američkog telekomunikacijskog sustava, piše "New York Times". To je praćenje uključivalo analize telekomunikacijskog prometa, kao i transakcija, što je, - prema stručnjacima koji su anonimno komentirali za njujorški list -, pravi zlatni rudnik obavještajnog praćenja.

Za razliku od onoga što je administracija službeno priznala, ovakvo prisluškivanje – a, sve bez ijednog sudskog odobrenja, kako ističe Times – više nalikuje ne pažljivom praćenju pojedinačnih osumnjičenika, nego divovskom usisivaču podataka u kojemu su se našle ne samo komunikacije američkih građana, nego i međunarodni telekomunikacijski promet koji je koristio američke 'routere' i 'switcheve' samo za prolaz. Upravo to posebice zabrinjava neke pravne stručnjake jer bi značilo kršenje nekih desetljećima starih propisa i zakona koji reguliraju djelovanje Agencije za nacionalnu sigurnost.

Bura oko neovlaštenog prisluškivanja mogla bi pogoditi i nekoga tko se tome nije nadao, piše "Washington Post" i pojašnjava: kandidat za suca Vrhovnog suda Samuel Alito – čija nominacija inače do sada nije uzdigla previše prašine – sada bi se mogao naći u nebranom grožđu. Prije više od 20 godina, kao odvjetnik u ministarstvu pravosuđa u vrijeme administracije predsjednika Reagana, gospodin Alito je u jednom memorandumu iskazao stav da bi ministar pravosuđa trebao imati apsolutni imunitet od tužbi kada djeluje u ime nacionalne sigurnosti, pa čak i kada njegove djelatnosti uključuju nezakonito prisluškivanje američkih državljana.

'Uopće ne smatram upitnim da ministar pravosuđa mora imati takav imunitet,' napisao je tada gospodin Alito, dodavši: 'Ali, iz taktičkih razloga, ne bih sada glasno raspravljao o tom pitanju.' Radilo se o raspravi vezanoj uz jedan slučaj koji je datirao iz vremena administracije predsjednika Nixona. Do sada, rasprave o kandidaturi suca Alita za Vrhovni sud bile su usredotočene na njegove stavove o pobačaju. Sada, kratko pred početak saslušanja u procesu njegove potvrde u Kongresu, ovaj memo iz 1984. daje potpuno novi aspekt predstojećem saslušanju, piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG