Linkovi

Stuart Rothenberg: 'Republikanci moraju okrenuti novi list'


Zabrinutost javnosti glede Iraka, cijena benzina u Sjedinjenim Državama i istraga o tome tko je otkrio identitet tajne agentice CIA-e Valerie Plame izgleda da nagrizaju predsjednikovu popularnost.

Dva nova ispitivanja javnog mnijenja u nekoliko posljednjih dana pokazuju da je popularnost predsjednika Busha još jednom pala na rekordno nisku razinu. Anketa koju su preveli list Washington Post i televizijska mreža ABC pokazuje da samo 39 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao.

Dva dana prije toga anketa televizijske mreže NBC pokazala je da predsjednik može računati na još manju podršku – 35 posto.

Kao dodatak tome 58 posto ispitanika iz ankete Washington Posta i ABC-a sad dovode u pitanje i predsjednikov moralni integritet.

Predsjedniku Bushu postavljeno je pitanje vezano za sve manju popularnost u javnosti tijekom njegovog puta u Argentinu, na samit Južne i Sjeverne Amerike. "Znate, ja razumijem da su neki ljudi odveć okupirani s anketama. Mislim da je ovo četvrta ili peta tiskovna konferencija, ili polu konferencija, na kojoj mi se postavljaju pitanja o anketama. Način na koji se stječe povjerenje Amerikanaca jest da se odrede jasni prioriteti koje svi razumiju, prioriteti koji imaju veze s životima građana, i potom da se obavi posao" - glasio je odgovor predsjednika Busha.

Rezultati anketa nisu iznenadili mnoge analitičare koji tvrde da je predsjednikovoj popularnosti strašno štetila sve veća zabrinutost javnosti zbog žrtava u Iraku, visokih cijena goriva, odgovor na uragan Katrinu, neuspjela nominacija Harriet Miers za sutkinju Vrhovnog suda i optužnica protiv šefa osoblja Dicka Cheneya, Lewisa Libbyja.

Larry Sabato, direktor Centra za politička pitanja pri Sveučilištu Virginija, komentira rezultate nedavnih anketa ovim riječima: "Demokrati su nanjušili krv. Vide da predsjednik nije popularan, da je protiv šefa osoblja dopredsjednika podignuta optužnica, rat u Iraku strašno je nepopularan, cijene benzina su visoke i …lista problema je sve dulje i dulja..."

Demokrati su se usredotočili na optužnicu protiv Libbyja, koja je uslijedila kao rezultat istrage o curenju informacija iz Središnje obavještajne agencije CIA-e prije dvije godine, kad je u medijima otkriveno ime tajne agentice Valerie Plame. Demokrati također žele širu istragu o obavještajnim propustima u Iraku.

Predsjednik Demokratske stranke Howard Dean je nedavno na televizijskoj postaji MSNBC izjavio: "Iskreno govoreći, sve je to počelo zbog rata u Iraku. Predsjednik nije govorio istinu kad smo krenuli u rat. Mislim da to sad znamo. A potom je vlada napala ljude koji su predočili dokaze ukazujući da predsjednik nije govorio istinu, poput veleposlanika Wilsona, supruga agentice CIA Valerie Plame."

Politički analitičari smatraju da predsjednik mora učiniti neke izmjene u svom osoblju i restrukturirati svoje prioritete, kako bi ponovno stekao podršku koju je izgubio. Stuart Rothenberg, utjecajni analitičar američke političke scene kaže: "Mislim da Bijela kuća, predsjednik i republikanci u Kongresu moraju okrenuti novi list. Moraju biti puno više proaktivni glede svog programa, pozitivnog programa do kojeg američka javnost drži. Treba im jedan uspjeh ili dva. Možda i malo sreće."

U međuvremenu demokrati su koncentrirani na potragu za dobrim kandidatima za Kongres, za izbore koji se održavaju sljedeće godine, u nadi da će kapitalizirati na niskoj razini popularnosti predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG