Linkovi

Još jedan pad popularnosti predsjednika Busha


Washington Post donosi nalaze najnovije ankete koja pokazuje još jednu rekordno nisu razinu popularnosti predsjednika Busha u američkoj javnosti. Po prvi put tijekom predsjednikova mandata u Bijeloj kući većina Amerikanaca dovodi u pitanje moralni integritet Georgea Busha, a sve veće sumnje u njegove čelničke sposobnosti dovele su ga do novog pada popularnost glede ekonomije, Iraka, čak i rata protiv terorizma, pokazuje posljednje ispitivanje javnog mnijenja koje su zajedno obavili Washington Post i televizijska mreža ABC. U gotovo svakom mjerilu predsjednikova karaktera i obavljanja posla, anketa je ustvrdila da aktualni predsjednik nikad nije bio manje popularan među svojim sunarodnjacima. Po njoj, 39 posto građana odobrava način na koji on obavlja svoj posao, dok se 60 posto ispitanika s time ne slaže.

Praktički jedina svijetla točka ove ankete za predsjednika, iako baš ne ispunjava entuzijazmom, jest podrška njegovom izboru suca Samuela Alita za zamjenu u Vrhovnom sudu za sutkinju Sandru Day O'Connor. Ta podrška iznosi 50 posto. Unatoč već nekoliko mjeseci stalnog pada popularnosti, predsjednik Bush je dosad uvijek uživao podršku za to kako rukovodi borbom protiv terorizma – odnosno, sve dosad. Ova anketa pokazuje da 51 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji to predsjednik čini. Kako izgleda, afera s otkrivanje imena tajne agentice CIA-e Valerie Plame doprinijela je tome kako Amerikanci promatraju predsjednika na osobnoj razini. Ispitivanje pokazuje da 40 posto ispitanika vjeruje da je predsjednik iskren i pošten, dok 58 posto Amerikanaca izražava dvojbe glede njegova poštenja, što je po prvi put da više od polovice Amerikanaca u pitanje dovodi njegov moralni integritet. Optužnica protiv šefa osoblja dopredsjednika Cheneya Lewisa Libbyja samo je povećala nezadovoljstvo javnosti – piše Washington Post – tako da 52 posto ispitanika smatra kako ovaj slučaj ukazuje na dublje etičke negativne tendencije u adminsitraciji.

Današnji New York Times bavi se jednom lakšom temom. U utrci da postanu u izdavaštvu ono što je iPod postao u svijetu glazbe, Amazon.com i internetska tražilica Google razvijaju sustave kojima bi omogućili svojim korisnicima da kupe na Internetu bilo koju stranicu, poglavlje ili ulomak neke knjige. Ti bi programi kombinirali njihove već postojeće sustave za pretragu knjiga s komercijalnom komponentom, što bi moglo iz korijena izmijeniti način na koji ljudi čitaju knjige. Ideja se sastoji u tome da se omogući čitateljima ono što je kompanija Apple učinila dostupnim slušateljima glazbe - da se kupuje i obavi download dijelova pojedine knjige kako bi se oni mogli čitati na kompjuteru, bez odlaska u knjižaru ili naručivanja putem pošte. Kupci bi tako mogli kupiti – piše današnji New York Times – samo jedan recept iz kuharice ili, primjerice, poglavlje o generalki na automobilskom motoru iz priručnika o vozilu.

XS
SM
MD
LG