Linkovi

Nominacija suca Alita smirila konzervativne republikance


Kako se čini, predsjednik Bush je zadovoljio konzervativce nominirajući Samuela Alita kao zamjenu za sutkinju Vrhovnog suda Sandru Day O'Connor. Demokrati nisu toliko entuzijastični i pripremaju se za – što bi moglo ispasti – gorljivo saslušanje u Senatu.

Do predsjednikove nominacije Samuela Alita dolazi samo četiri dana nakon što se njegova prijašnja kandidatkinja Harriet Miers povukla iz procesa potvrde zbog kritika iz redova konzervativaca. "Uvjeren sam da će Senat Sjedinjenih Država biti impresioniran postignutim rezultatima suca Alita, njegovim odmjerenim sudskim temperamentom i njegovim enormnim osobnim integritetom".

Sudac Alito ima 55 godina i radi kao sudac jednog apelacijskog saveznog suda od 1990. godine. Prije toga radio je u Ministarstvu pravosuđa u doba administracije predsjednika Ronalda Reagana. Sudac Alito pred Vrhovnim je sudom iznio 12 slučajeva i kaže da ovo najviše američko sudsko tijelo štuje kao simbol američke demokracije. "Naša predanost, kao slobodnog i otvorenog društva, slobodi i mogućnostima i, kako piše iznad ulaza u Vrhovni sud, "jednakoj pravdi po zakonu".

Konzervativci koji su bili nezadovoljni nominacijom Harriet Miers izgleda da su zadovoljni sucem Alitom. Sviđa im se njegovo obilno sudsko iskustvo i konzervativne presude u pitanjima kao što je pobačaj. ..Sudac Alito sad mora osvojiti većinu glasova u Senatu, gdje republikanci kontroliraju 55 od 100 mjesta, tako su mnogi optimistični glede ove predsjednikove nominacije. Liberalne organizacije već traže od demokratskih senatora da se suprotstave nominaciji Samuela Alita.

Pristaše prava na pobačaj zabrinuti su podrškom suca Alita zakonu u saveznoj državi Pennsylvainiji kojim se tražilo od žena da moraju obavijestiti svoje supruge o pobačaju - ovaj je zakon ukinuo Vrhovni sud 1992. godine. Demokrati također kažu da žele tijekom procesa potvrde preispitati dosadašnju sudsku praksu ovog kandidata. Demokratski senator iz New Yorka Charles Schummer, koji je i član senatskog Odbora za pravosuđe, kaže da izgleda kako je predsjednik najviše vodio računa o tome kako da zadovolji svoju konzervativnu bazu s ovom nominacijom. "Prvotna moja reakcija, kao i drugih demokrata u Senatu, jest da je predsjednik ovdje propustio istinsku priliku da ujedini zemlju".

Neki analitičari predviđaju žestoku bitku glede potvrde suca Alita. Vjeruju da bi demokrati mogli pribjeći taktici tzv. filibustera, odnosno odugovlačenja neprestanim održavanjem debate kako bi blokirali glasovanje o ovoj nominaciji. Međutim, drugi pak tvrde da će demokratima biti teško blokirati suca Alita zbog njegovih vrlo visokih kvalifikacija i osobnog ponašanja.

Carl Stern je stručnjak za Vrhovni sud i profesor na washingtonskom Sveučilištu Georgetown. "Njegove kvalifikacije nisu dvojbene. Međutim postoji tu i drugi faktor. On je vrlo dopadljiva osoba. On je simpatičan. On neće izazvati svađu. Tu nema nikakvih spornih stvari, jer on je – kako kažu – "jedna uspješna američka priča". Otac mu je bio učitelj, a djed je došao iz Italije 1914. godine. Majka mu je još živa u devedeset i prvoj godini života, obiteljski čovjek s dvoje vrlo privlačne djece. Oni neće napadati Samuela Alita".

Nominacija suca Alita također daje i priliku predsjedniku Bushu da započne svoj politički oporavak u vrijeme kad mu je popularnost među Amerikancima na najnižoj razini otkako je ušao u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG