Linkovi

Daljnji pad popularnosti predsjednika Busha


Popularnost predsjednika Busha i dalje pada. Naime, prema novoj anketi koju su proveli Washington Post i informativni program televizije ABC svega 39 posto anketiranih odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao.

To je pad u odnosu na 42 posto zabilježen u sličnoj anketi prije mjesec dana, a još veći pad popularnosti u odnosu na 52 posto u istraživanju provedenom tjedan dana nakon druge inauguracije predsjednika Busha u siječnju.

U najnovijoj anketi sudjelovalo je 600 Amerikanaca, a provedena je u petak, na dan kada je protiv predstojnika Ureda dopredsjednika Cheneya, Lewisa Libbya, podignuta optužnica. 55 posto anketiranih Amerikanaca vjeruje da slučaj Libby ukazuje na širi etički problem u Bijeloj kući dok 45 posto drži kako se radi o izoliranom slučaju.

Podsjetimo, Libby je optužen u slučaj otkrivanja identita tajne agentice CIA-e Valerie Plame čiji je suprug bio kritičar argumentacije predsjednika Busha za rat u Iraku.

Vođa demokratske manjine u senatu Harry Reid izjavio je za televizijsku mrežu ABC da bi se predsjednik Bush, umjesto da hvali gospodina Libbya, trebao ispričati naciji. Republikanski senator Lindsey Graham je, u nastupu u televizijskom programu mreže CBS naglasio da je jedini optuženik gospodin Libby, no da preporuča Bushevoj administraciji da napravi određene prilagodbe, u skladu s priznajem odgovornosti za propuste saveznih vlasti u odgovoru na uragan Katrina. "Ovo je bio loš tjedan. Kandidatkinja za Vrhovni sud se povukla. Podignuta je optužnica protiv predstojnika ureda podpredsjednika. Broj poginulih u Iraku prešao je dvije tisuće. Međutim, iskreno govoreći, sve to nije nešto što se ne bi moglo prebroditi" - rekao je Graham.

Zakonodavci iz obje stranke se slažu da se Bijela kuća nalazi na prekretnici. Demokratski senator Charles Schumer kaže da je pesimist u vezi mogućih poboljšanja u ovakvom okruženju, te je sugerirao predsjedniku Bushu da se povede za primjerom bivšeg predsjednika Rolanda Reagana, za kojeg mnogi smatraju da je spasio svoje predsjednikovanje javnim istupima u vezi Iran-Contra skandala.

XS
SM
MD
LG