Linkovi

Bruxelles: sastanak radne skupine za Hrvatsku - u ponedjeljak


Radna skupina za Hrvatsku sastaje se u ponedjeljak, uz prisustvo glavne haaške tužiteljice i hrvatskog premijera.

Turska i Hrvatska su kao teme ipak povezane, makar tehnički – radi sazivanja izvanrednog, možemo slobodno reći i kriznog sastanka ministara vanjskih poslova 25 članica EU u nedjelju u Luxembourgu radi neriješenog pregovaračkog okvira za Tursku

Okupljanje ad hoc radne skupine za procjenu suradnje Hrvatske i haaškog Tribunala za ratne zločine na razini ministara pomaknuto je za ponedjeljak ujutro, priopćilo je britansko Predsjedništvo. Moguće je da sastanak bude zadnji obzirom na signale koji stižu iz Haaga, oprezne iako optimistične najave europskih dužnosnika i – duboku šutnju Zagreba koji je sve do nedavno svaki pomak u provedbi akcijskog plana objavljivao na velika zvona u medijima.

U skupini su ministri vanjskih poslova predsjedavajuće Velike Britanije Jack Straw, buduće predsjedavajuće Austrije Ursula Plassnik ali i Luxembouržanin Jean Asselborn, zamoljen da nastavi doprinositi jer se za predsjedavanja njegove zemlje, u prvoj polovici godine, skupina prvi put sastala, a Asselborn je u njezin rad uložio puno truda i energije. Za razliku od vremena kada je istupao u ime Unije, luxembourški ministar sada dolazi sa stavovima svoje zemlje, podrškom otvaranju pregovora. Grupu upotpunjavaju visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerebnik za proširenje Ollie Rehn.

Na sastanak je pozvana glavna tužiteljica Carla del Ponte i ona će se izravno suočiti s hrvatskom stranom na čelu s premijerom Ivom Sanaderom. Hrvatski izvori vele da premijer dolazi u Luxembourg s, opisali su, «teškom artiljerijom» kompletnog dosjea što je Hrvatska uradila od trenutka kada je, također u Luxembourgu, podastrijela svoj akcijski plan suradnje s Tribunalom.

Vijeće ministara će kasnije u ponedjeljak saslušati kraći izvještaj ad hoc skupine i, očekuje se, usvojiti njezine preporuke.

Ministri bi, najavljeno je, trebali također potvrditi početak pregovora Srbije i Crne gore i EU o bilateralnim odnosima, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) , mada su neke članice još rezervirane da se time obilježi pet godina od pada Miloševića obzirom da nije zadovoljen najvažniji uvjet, uhićenje Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG