Linkovi

Alan Greenspan - 'bankar svih bankara'


Kao glavni kreator američke monetarne politike Alan Greenspan je posljednjih 18 godina jedan od najmoćnijih ekonomista na svijetu. Njegov mandat istječe u siječnju sljedeće godine i sve je vise spekulacija o tome tko će ga naslijediti. Novinar Glasa Amerike Paul Westpheling osvrće se na karijeru gospodina Greenspana kao direktora američke Središnje banke i kao monetarnog stručnjaka kakav je potreban da bi zadržao američkog gospodarstvo najsnažnijim na svijetu.

Alan Greenspan dobiva najviše ocjene od većine ekonomista za načine na koji je zadržao stabilnost financijskog sustava Sjedinjenih Država tijekom nekoliko kriznih situacija. Primjerice, nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, kad je panika među ulagačima dovela do značajnog pada vrijednosti indeksa vodećih američkih burzi dionica, gospodin Greenspan je pružio uvjeravanja financijskim tržištima da će sustav Saveznih rezervi, odnosno Središnja banka, učiniti sve što je potrebno kako bi se zadržala stabilnost bankarskog sustava.

Alice Rivlin, koja je bila zamjenik direktora Vijeća saveznih rezervi na čijem se čelu nalazi gospodin Greenspan, opisuje ga kao vrlo snažnog i učinkovit čovjeka kad je sučeljen s velikim izazovima: "Preuzeo je dužnost u vrlo teško vrijeme, neposredno prije velikog sloma burze 1987. godine. Morao se također nositi sa slomom burze 2000. godine i katastrofom nakon 11. rujna 2001. godine. Dobio je najviše ocjene za svoju fleksibilnost, razboritost, činjenicu da nije djelovao s ideoloških pozicija i za snažnu ruku na kormilu Saveznih rezervi."

Sustav Saveznih rezervi Sjedinjenih Država uspostavio je Kongres 1913. godine nakon niza sloma banaka i financijske panike koja je prouzročila zatvaranje tisuća banaka po cijeloj Americi. Toj ustanovi date su široke ovlasti za donošenje odluka koje vode stvaranju novih radnih mjesta i stabilnim cijenama, te odgovornost za uspostavu sigurnosti i stabilnosti u bankarskom i financijskom sustavu zemlje.

Godine 1987. predsjednik Ronald Reagan postavio je Alana Greenspana kao zamjenu za Paula Volckera, kojem još nije bio istekao mandat. Sposobnost gospodina Greenspana da pomogne ekonomski oporavak nakon sloma burzi u listopadu te godine osigurali su mu poštovanje financijske zajednice. Mnogi analitičari dodaju da mu je njegova odlučnost u držanju stope inflacije na niskoj razini osigurala i kredibilitet.

Ekonomist Lyle Gramley, bivši član Vijeća direktora Saveznih rezervi naziva gospodina Greenspana "velikim stručnjakom monetarne politike". "Njegov glavni uspjeh jest održavanje stabilnosti cijena, nešto čemu je Središnja banka težila mnogo, mnogo godina. Nedavno smo i vidjeli jednu od koristi toga. Nagli porast cijena nafte nije se prelio u osnovnu inflaciju, što bi se dogodilo da se nije vjerovalo kako će Središnja banka držati inflaciju pod kontrolom. Greenspan se odlično nosio s krizama."

Sustav Saveznih rezervi je zapravo neovisna Središnja banka. Njene odluke ne treba odobriti nitko u vladi. Njeno vijeće direktora, međutim, postavlja predsjednik, a kandidati moraju biti potvrđeni u Senatu. Sedamdeset devetogodišnji Alan Greenspan stekao je povjerenje i poštovanja financijske zajednice, tako da ekonomisti s nestrpljenjem očekuju tko će biti nominiran za njegova nasljednika. Postoje mnogi načini na koje sustav Saveznih rezervi može utjecati na poslovne cikluse. Kad je gospodarstvo usporeno, primjerice, oni snižavaju kamatnu stopu na kratkoročne zajmove tako da biznisi mogu lakše posuđivati novac i širiti svoju djelatnost. Kad gospodarstvo počne rasti, Središnja banka tipično povećava stopu kako bi se osiguralo da se gospodarstvo ne povećava prebrzo i tako potiče inflaciju.

Holger Schmeiding na čelu je za europsku ekonomiju pri poslovnici Bank of America u Londonu. "Svjetska tržišta će tražiti kontinuitet. Greenspan dobro obavlja posao i mi se nadamo da će njegov nasljednik to činiti podjednako dobro. Nadajmo se da Greenspanov nasljednik neće donijeti nikakvo veće iznenađenje na globalnim financijskim tržištima, već da će nastaviti smjerom koji je, bar u nekoliko posljednjih godina, bio predvidljiv."

Alan Greenspana se opisivalo kao briljantnog ekonomista i jednog od najvećih teoretičara monetarne politike u posljednjih sto godina. Mnogi ekonomisti kažu da će njegov smireni nastup i stabilnu ruku na kormilu najmoćnije financijske ustanove na svijetu biti teško zamijeniti, ali ne i nemoguće. Zasad iz Bijele kuće nema službenih priopćenja glede moguće zamjene.

XS
SM
MD
LG