Linkovi

Umjesto poreza na prihod - porez na potrošnju? (4/03/05) - 2005-03-04


Porezi i prijevare u raznim kombinacijama zauzimaju mjesto na naslovnicama najvećih dnevnika iz Washingtona, New Yorka i Bostona.

Čovjek od čijih riječi cijene dionica rastu ili padaju, predsjedatelj Središnje banke Alan Greenspan oprezno podržava postupni pomak u poreznom sustavu Sjedinjenih Država u kojemu bi težište s poreza na prihode bilo prebačeno na oporezivanje onoga što Amerikanci troše, javlja "New York Times". Alan Greenspan je jučer svoje mišljenje iznio posebnom predsjednikovom savjetničkom panelu posvećenom moderniziranju i reorganiziranju poreznih zakona. Premda – kako je rekao – ne podržava potpuno zamjenjivanje poreza na prihode s porezom na prodaju, gospodin Greenspan smatra da treba proširiti ulogu štednih računa oslobođenih poreza, dakle onih koji se oporezuju tek kada se novci troše, jer, kaže, oni su najbolji iz perspektive promicanja ekonomskog rasta: oni favoriziraju štednju i stvaranje kapitala.

S druge strane poreznog spektra je izvješće iz "Washington Posta" o suđenju trenutno najvećem utajivaču poreza u Americi. Telekomunikacijski investitor Walter Anderson, koga američka vlada optužuje za utaju poreza u visini od 200 milijuna dolara, kaže da se njegovo odlijevanje novca u offshore račune gleda iz potpuno krive perspektive: on je, kako ga citira Post, 'iznosio te milijune iz Sjedinjenih Država kako bi pomoću njih izmijenio svijet: počevši od slijedeće godine, on je namjeravao s tim novcem propagirati kontrolu naoružanja, ljudska prava, planiranje obitelji i svemirska istraživanja. Kako ističe washingtonski list, i bez prejudiciranja ishoda suđenja može se pretpostaviti da od tog spašavanja svijeta neće biti ništa.

Što nas dovodi do teme dana koju s najmanje uzbuđenja žutog tiska prati bostonski "Christian Scinece Monitor". Noćas, par minuta iza ponoći, iz zatvora je naime puštena Martha Stewart, neprikosnovena 'prva dama stilskog uređenja doma, vrtlarenja i drugih sličnih aktivnosti, nakon što joj je istekla kazna od pet mjeseci zatvora. Neki su mediji bez daha već nekoliko dana o tome govorili i pisali, dok je sinoć CNN, primjerice, nekoliko sati prije ponoći u potpunosti posvetio toj temi, dovevši u studio sugovornike koji su listom izražavala olakšanje zbog okončanja njezine – kako to nazvaše – 'pokore'. Bostonski list mnogo je manje sentimentalan prema divi stilskog življenja podsjećajući da će se njezinih daljnjih pet mjeseci kućnog pritvora odvijati u luksuznoj vili na jednom od njezinih imanja. No, Monitor ističe da će njezin primjer u tim mjesecima kućnog pritvora – koji će bez sumnje mediji uzbuđeno pratiti iz dana u dan – Amerikancima pružiti priliku da bolje upoznaju svoj kazneno-popravni sustav u vrijeme kada se rekordnih gotovo pet milijuna stanovnika – 1,6 posto populacije! – mora svakodnevno – baš kao i Martha Stewart – javljati pravosudnom djelatniku nadležnom za uvjetne kazne. Taj broj, piše "Christian Science Monitor", danomice raste jednako kao što raste i broj kažnjenika u zatvorima. Već sada, u područjima s većom stopom kriminala, gotovo svaki stanovnik pozna nekoga tko je bio u zatvoru!

XS
SM
MD
LG