Linkovi

Čiji je Dan rada?


Danas je u Sjedinjenim Državama Dan rada, i tim se povodom svi američki listovi osvrću na položaj zaposlenih te na stanje na sindikalnoj sceni. Prije pedeset godina, 33 posto američkih radnika bilo je sindikalno organizirano. Danas je u privatnom sektoru sindikalno organizirano tek osam posto zaposlenih. Većina članova sindikata su ili uposlenici na raznim razinama državne uprave, ili pak učitelji te djelatnici u raznim uslužnim djelatnostima.

Uz sve to, sindikalni je pokret vrlo razjedinjen, što navodi dnevnik Minneapolis Star Tribune da zaključi: deregulacija korporacijske scene, koja je dovela do smanjenja utjecaja sindikata, učinila je američku ekonomiju znatno produktivnijom. Cijene mnogih proizvoda i usluga znatno su niže nego u prošlosti – što pogoduje svima. Međutim, statistike pokazuju da su razlike između izrazito imućnog sloja i ostatka društva sve veće te da su mirovine u prosjeku sve niže. 'Možda je radničke sindikate zaista pregazilo vrijeme. No, ako je tako, Amerikanci moraju početi razmišljati koja će ih institucija zamijeniti' – piše Minneapolis Star Tribune.

Dnevnik Arizona Republic osvrće se na ulogu Dana rada kao neslužbenog kraja ljeta, koji većina Amerikanaca provede u odmoru - na pikniku ili shoppingu.

Ali, blagdan nije svima. Pomalo je ironično – piše ovaj list – da je danas praznik uglavnom ljudima koji rade u profesionalnim djelatnostima, koji imaju fakultetsku diplomu. Oni koji su u prošlosti radili u tvornici – i kojima je ovaj blagdan zaista namijenjen – danas rade u uslužnim djelatnostima, kao prodavači u trgovinama ili konobari u restoranima, za znatno manju plaću. Oni na Dan rada nemaju slobodan dan – piše Arizona Republic.

XS
SM
MD
LG