Linkovi

United Airlines želi smanjiti plaće, sindikati su protiv (15/8/02) - 2002-08-15


Tri dana nakon što je sedmi po veličini američki avioprevoznik US Airways objavio stečaj, kompanija United Airlines je u srijedu navečer objavila da će takodjer biti prisiljena zatražiti zaštitu suda ukoliko ne uspije drastično smanjiti svoje operativne troškove. Ova kompanija smatra da unutrašnja reorganizacija predstavlja način za smanjenje troškova, o čemu se vodi dug prijepor sa sindikatima. Naime, sindikati ne pristaju na smanjenje plaća, za koje United tvrdi da je nožno kako bi se zauzdali ogromni gubici.

United je izdala priopćenje u kojem se izražava nada da bi restrukturiranje pomoglo da se od države dobiju zajmovna jamstva u iznosu od milijardu i 800 milijuna dolara. No, mnogi poznavatelji snaga u avioprometu smatraju da je to malo vjerojatno. Kompanija United raspolaže, doduše s oko 2 milijarde dolara u gotovini, medjutim, svakoga dana gubi milijune i milijune dolara. Uz to, jesen mora otplatiti 875 milijuna dolara zajma.

O situaciji u zrakoplovnom prijevoz razgovarali smo s Daveom Swierengom, glavnim ekonomistom Udruge avioprijevoznika. On kaže da se "nakon 11. rujna, promet počeo prilično ujednačeno oporavljati."

"No, već zimus, oporavak je prestao, a promet nam je bio za otprilike 10 posto niži no u istom razdoblju prošle godine. Zrakoplovne su kompanije tada snizile cijene kako bi stimulirale promet . Medjutim, čak i uz snižene cijene, promet je ostao nizak. Zbog kombinacije smanjenog prometa i nižih cijena , pali su i prihodi i to negdje izmedju 15-20 posto. To predstavlja ogroman, ogroman pad. Sada prijevoznici nastoje uskladiti svoje troškove s tako drastično smanjenim prihodima."

Glas Amerike: Postoje li još neki razlozi za ovakvo stanje medju avioprijevoznicima --- recimo troškovi goriva ili nešto drugo?

DaveSwierenga: Troškovi goriva sada su opet narasli , budući da cijena sirove nafte iznosi oko 27 dolara po barelu. Isto tako su narasle i cijene kerozina. Dakle, to je još jedan negativan faktor u čitavoj jednadžbi. No, naš najveći trošak je radna snaga.

Glas Amerike: Bi li vlada nešto trebala učiniti ili mislite da je najbolje da se drži po strani?

Dave Swierenga: Vlada je ,naravno, bila vrlo darežljiva sa svojom stabilizacijskom pomoći- pritome mislim na onih 5 milijardi dolara koje je vlada stavila na raspolaganje avio prijevoznicima, nakon napada 11 rujna. No, sada vlada vuče neke poteze koji nisu dobri: uveli su poreze na karte, što se kosi s našim pokušajima da cijene držimo niskima za kupce. … Čitava će ova industrija nekoliko godina biti u lošem stanju. Zrakoplovne se kompanije sada jako zadužuju kako bi namirili svoje operativne troškove. A to nije poželjno. Obično se novac posudjuje kako bi se ulagalo u kapital – što su u ovome slučaju zrakoplovi. Dakle, kada ponovno postanu profitabilni – prvu stvar koju će avioprijevoznici morati učiniti jest otplatiti dugove. Drugim riječima – neće moći kupovati nove avione. A to će zaista usporiti rast ove industrije u nadolazećim godinama.

XS
SM
MD
LG