Linkovi

Danas se u sindikate učlanjuje i sve veći broj fakultetski obrazovanih uposlenika - 2001-08-10


Novi članovi sindikata su sve češće odvjetnici i inžinjeri koje brine nestabilnost radnog mjesta. Naime, američke se korporacije sve češće udružuju kompanija što za posljedicu ima otpuštanje radnika. Među zainteresiranima za sindikalno organiziranje ima i liječnika, koji smatraju da im američki sustav zdravstvene skrbi otežava obavljanje posla. Robert Weinman, predsjednik Udruge američkih liječnika i stomatologa, kaže da je njegova organizacija omogućila liječnicima koji rade u privatnoj praksi da prosvjeduju protiv postupaka privatnih osiguravatelja zdravstvenih usluga. "To su organizacije čiji je cilj ostvarivanje profita i kao takve, sve što su liječnici pokušali dobiti za svoje pacijente smatrale su troškom, gubitkom, nečime što treba izbjeći. Počele su ograničavati rad liječnika".

Za liječnike koji rade u bolnicama i ambulantama vezanim uz lokalnu upravu sindikati vode pregovore o plaćama i beneficijama. "Vlade saveznih država i okruga iskorištavale su liječnike, koji nisu dobivali povišice, a neprestano im se nametalo sve više posla. S liječnicim se nitko nije konzultirao. Uspjeli smo iskorijeniti takvu praksu" - kaže gospodin Weinman.

Sindikalna udruga inžinjera pokrenulo je prošlu godine mobilizacijsku kampanju u sektoru visoke tehnologije. Regrutirala je – samo u Arkansasu - preko četiri tisuće članova. Interes za sindikalno organiziranje inžinjera povećan je zbog smanjenja plaća i ograničavanje beneficija – kaže predsjednik ovog sindikata Charles Bofferding. "Radnici u sektoru visoke tehnologije su u prošlosti imali značajnu u upravljanju kompanijom. Danas su glavni oni koji upravljaju profitom".

Prema riječima gospodina Bofferdinga, ovogodišnji štrajk inžinjera u tvrtki Boeing, koji je trajao četrdeset dana, doveo je do sporazuma s upravom, u kojem su inžinjeri dobili veći utjecaj na upravljanje kompanijom. Danas uposlenici Boeinga izravno sudjeluju u donošenju odluka vezanih za povećanje produktivnosti. Gospodin Bofferding vjeruje da su takve pobjede važne, jer pokazuju što sindikati mogu postići u ime zaposlenih profesionalaca.

XS
SM
MD
LG