Linkovi

NYT: Administracija predsjednika Busha planira privatizirati polovicu radnih mjesta u saveznim ustanovama (15/11/02) - 2002-11-15


Na svim naslovnicama najvećih listova mogu se vidjeti zanimljive lokalne ili unutrašnjepolitičke teme. Recimo, New York Times piše da administracija predsjednika Busha planira tijekom nekoliko slijedećih godina staviti oko 850 tisuća radnih mjesta u sklopu saveznih agencija i ustanova u konkurenciju s privatnim sektorom. U prijevodu, to znači da će oko polovica trenutnih uposlenika savezne vlade biti ugrožena ugovornim djelatnicima izvana.

Obrazloženje dužnosnika jest - štednja, odnosno osiguravanje izvođenja poslova po najnižim cijenama rada. Ponajviše, tvrde dužnosnici, to će se odnositi na rutinske poslove koji ne zahtijevaju visoku naobrazbu - košenje trave, čišćenje, unos podataka, tiskanje obrazaca i slično. Sindikati, međutim, tvrde da će to rezultirati prebacivanjem tisuća i tisuća radnih mjesta u privatni sektor, što znači lošije zdravstveno i mirovinsko osiguranje, manje slobodnih dana i bolovanja, ali i, najvjerojatnije, priličan broj otkaza.

Isti list piše i o neobičnoj smrti jedne zakonske mjere. Prijedlog zakona kojime bi se građanima otežalo proglašavanje bankrota, nakon što se prezaduže na desecima kreditnih kartica, nije prošao kroz proceduru u Kongresu jer su ga, osim demokrata, odbacili i brojni republikanci, ali oni koji obično nemaju ništa zajedničko s motivima demokrata. Radi se o lobiju konzervativaca koji se bore protiv prava na pobačaj. Njihov argument za odbijanje tog zakonskog prijedloga bio je da se aktivisti, koji se bore protiv pobačaja, jedino proglašenjem bankrota mogu spasiti od sudskih kazni i globa zbog svojih često nasilnih prosvjednih akcija.

Washington Post, pak, piše o problemu koji muči velik broj stanovnika glavnog grada, kao i onih koji u njemu rade - gužva u podzemnoj željeznici, u kojoj, - jednako kao i svagdje drugdje -, ljudi uđu i stoje kod vrata, ne želeći se pomaknuti prema sredini. Nakon što natpisi i upozorenja vozača nisu dali nikakvih rezultata, gradska prijevozna kompanija poduzima drastičnu mjeru - uklanja sve prečke i naslone u blizini vrata! Kako piše Post, sad će putnici morati ući do sredine kola ako se uopće žele za nešto prihvatiti tokom vožnje.

XS
SM
MD
LG