Linkovi

U Sjedinjenim Državama se slavi Dan Rada (3/9/01) - 2001-09-03


Na proslavi Dana rada u Wisconsinu bio je jutros i predsjednik George Bush. Kasnije će se u Michiganu sresti s članovima sindikata Teamsters, koji okuplja vozače kamiona, jednog od najjačih sindikata u zemlji.

Inače, ovih dana objavljen je podatak da američki sindikati i dalje bilježe pad broja članstva. Naime, svega 13.5 posto uposlenika u Sjedinjenim Državama organizirano je u sindikate - što je najmanje u proteklih šest desetljeća. Sindikalaca je sve manje, bez obzira na napore da se novi članovi regrutiraju među useljenicima i mladima.

Prvi Dan rada je u Sjedinjenim Državama proslavljen 1882, u New Yorku. 12 godina kasnije Dan rada je i službeno proglašen nacionalnim praznikom te se proslavlja prvog ponedjeljka u rujnu.

Predsjednik Bush provodi Praznik rada s članovima američkih sindikata. Na skupu u Wisconsinu predsjednik je rekao da je zabrinut trenutnim stanjem američkog gospodarstva, ali je dodao da ima povjerenja u njegovu snagu.

Okružen radnicima predsjednik Bush je rekao kako je ponosan njihovim radom. On je kazao da je produktivnost američkih radnika jedna od najsvjetljijih točaka američkog gospodarstva.

"Siguran sam u temelje američkog gospodarstva i produktivnost naših radnika. Uvjeren sam da ćemo se oporaviti i da ćemo imati stalan gospodarski rast.", kazao je predsjednik Bush.

Okupljeni radnici reagirali su na te predsjednikove riječi aplauzom posebno kada je govorio o smanjenju poreza.

"Ljudi su dobili više novca za potrošnju i investicije – dvije važne stvari potrebne da osiguramo stalnu gospodarsku vitalnost i rast."

Bijela kuća je imala dva cilja kada je predsjednik krenuo na današnje skupove povodom Dana rada. Jedan je da se poprave odnosi sa sindikatima koji već dugo podržavaju Demokratsku stranku. Drugi cilj bio je preuzimanje političke ofenzive prije nastavka zasjedanja Kongresa koji se vraća s ljetnje stanke.

XS
SM
MD
LG