Linkovi

Preminuo predsjedatelj Vrhovnog suda SAD William Rehnquist


William Rehnquist, predsjedatelj američkog Vrhovnog suda od 1986. godine, te član najvišeg sudbenog tijela zemlje od 1972. godine, umro je osamdesetoj godini života.

William Hubbs Rehnquist rodio se u saveznoj državi Wisconsin 1924. godine. Odrastao je u dobrostojećoj obitelji gdje je od svojih roditelja razvio štovanje za čelnike Republikanske stranke. Kao dijete imao je neuobičajeno uzvišene ciljeve. Jednom je svom učitelju rekao da njegovi životni planovi uključuju 'mijenjanje svijeta'. Kao tinejdžer, tijekom II svjetskog rata, bio je dragovoljni časnik u teritorijalnoj obrani, a kasnije se priključio zrakoplovnim snagama američke vojske.

Diplomirao je na sveučilištima Stanford i Harvard prije nego li je postao pravnik 1952. godine. U svojoj je generaciji imao najbolje ocjene te je bio poznat kao dobar govornik u javnim raspravama u kojima je zagovarao konzervativna politička stajališta. Kasnije se zaposlio kao pomoćnik u sudu te napredovao kroz američki pravosudni sustav da bi 1972. godine, u 47. godini života, postao kandidat predsjednika Richarda Nixona za člana Vrhovnog suda.

Odvjetnik Tom Goldstein, koji je nekoliko puta sudjelovao u raspravama pred Vrhovnim sudom, vjeruje da će William Rehnquist ostati upamćen u povijesti kao arhitekt konzervativne revolucije u Vrhovnom sudu. Gospodin Goldstein kaže da je sudac Rehnquist počeo imati utjecaja na Vrhovni sud prije 30 godina svojim odlukama u slučajevima prava saveznih država, prava etničkih manjina i odnosa između crkve i države.

U tim slučajevima nerijetko bi se jedini usprotivio stajalištu svih ostalih članova suda da bi kasnije njegove konzervativne stavove preuzela većina od devet sudaca, kaže Tom Goldstein. "Predsjednik Vrhovnog suda nije se libio iznositi različite stavove u sudu još dok je bio novi sudac, 1970-tih, pa i početkom 80-tih. On se razlikovao u stavovima od ostalih zato što je sud tada bio znatno liberalniji nego danas. Njegove ideje su uzele maha i često bi dobijale podršku većine sudaca" - kaže gospodin Goldstein.

Događalo se, međutim, i da je sudac Rehnquist ostajao u manjini. Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva je Roe vs. Wade kojim je ozakonjen pobačaj u Sjedinjenim Državama. Čak i nakon njegovog dolaska na čelo suda većina njegovih kolega podržavala je pravo žena na izbor.

Za predsjednika suda nominirao ga je Ronald Reagan 1986. godine. U mnogim slučajevima zalagao se za prava saveznih država nasuprot federalne vlade, a podržavao je i imenovanja neovisnih istražitelja od kojih je jedan, kasnije, poveo istragu protiv bivšeg predsjednika Billa Clintona. 1999. godine William Rehnquist je predsjedao senatskim suđenjem u procesu opoziva predsjednika Clintona.

Nakon povijesnih američkih predsjedničkih izbora 2000-te godine sudac Rehnquist predsjedavao je raspravom u slučaju Bush - Gore. Rehnquist je podržao stajalište tadašnjeg republikanskog predsjedničkog kandidata da ne treba dopustiti još jedno prebrojavanje glasova na Floridi. Time je odlučen ishod izbora na kojem je predsjednik Bush postao 43-ći predsjednik Sjedinjenih Država.

Sudac Rehnquist veoma je ozbiljno prilazio svom poslu, a to se može vidjeti i po njemu omiljenom citatu koji je često koristio: "Nikada ne smijemo zaboraviti da način na koji mi danas sudimo optuženicima jest način na koji će povijest o nama suditi sutra."

XS
SM
MD
LG