Linkovi

Nominacija dva člana Vrhovnog suda - rijetka prilika za američkog predsjednika


Predsjednik Bush je nominirao suca saveznog suda Johna Robertsa na dužnost predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, nakon što je u subotu preminuo dosadašnji predsjednik ovog najvišeg sudbenog tijela u zemlji, William Rehnquist.

John Roberts je prije nešto više od mjesec dana bio nominiran na dužnost suca Vrhovnog suda, nakon što je sutkinja Sandra Day O'Connor najavila odlazak u mirovinu. Jučer je predsjednik Bush objavio svoju odluku da Johna Robertsa nominira za predsjednika Vrhovnog suda.

Vrhovni sud ima devet članova - predsjednika suda te osam sudaca. Odluke se donose glasanjem tih devet sudaca. Predsjednik suda, ako dijeli mišljenje većine, ima ovlast imenovati suca koji će napisati sudačko obrazloženje presude, koje ima veliku ulogu u uspostavljanju sudskog presedana, koji utječe na buduće presude u sličnim slučajevima. Mandat sudaca Vrhovnog suda je doživotan, odnosno traje dok se suci osobno ne odluče povući. Predsjednikovo imenovanje mora potvrditi Senat Sjedinjenih Država.

"U interesu je Vrhovnog suda ali i zemlje da John Roberts bude potvrđen od Senata tako da na svoju dužnost može pristupiti na početku novog saziva suda" - izjavio je prilikom nominacije Johna Robertsa za predsjednika Vrhovnog suda predsjednik Bush.

Saziv Vrhovnog suda počinje tradicionalno prvog ponedjeljka u listopadu.

Prilika da u isto vrijeme imenuje dva člana Vrhovnog suda američkom se predsjedniku ne pruža često. To je u svakom slučaju prilika da se utječe na pravosudni ali i na politički smjer kojim se Amerika kreće. Naime, Vrhovni sud odlučuje jesu li savezni i lokalni zakoni, kao i razne vladine administrativne mjere u skladu s američkim ustavom. Na taj način, Vrhovni sud utječe na svakodnevni život građana u velikoj mjeri.

Zbog toga, javnost prati jesu li kandidati liberalni ili konzervativni, a brojne interesne skupine lobiraju da na upražnjeno mjesto dođe sudac koji ima njima slične poglede. Svećenik Patrick Mahoney, član konzervativne kršćanske organizacije Operation Rescue, koja se bori za zabranu pobačaja, ovako je reagirao na nominaciju Johna Robertsa za predsjednika Vrhovnog suda. "Pred našim se očima odvijaju povijesni događaji. Vrhovni će se sud gotovo preko noći promijeniti' – rekao je svećenik Patrick Mahoney, član konzervativne kršćanske organizacije Operation Rescue.

Mnoge liberalne organizacije već su se izjasnile protiv potvrde kandidature Johna Robertsa, i lobiraju u Senatu da se njegova nominacija odbije. Sada se liberali pripremaju za vrlo vjerojatnu kampanju protiv još jednog kandidata za upražnjeno mjestu u Vrhovnom sudu.

Debata o stručnim kvalifikacijama 50-godišnjeg Johna Robertsa - koji je bio savezni sudac, a prije toga vrlo uspješan odvjetnik kao i dužnosnik Bijele kuće i ministarstva pravosuđa – bila je prilično kratka, kaže Mary Chech, profesorica pravnog fakulteta Sveučilišta George Washington.

'On je zaista prvoklasan odvjetnik. Svoje je stranke predstavljao pred Vrhovnim sudom. U vladi je zauzimao vrlo visoke dužnosnosti. U intelektualnom smislu, on je zaista najbolje što njegova profesija može dati. Njegova akademska i profesionalna stručnost nije upitna' - kaže Mary Chech, profesorica pravnog fakulteta Sveučilišta George Washington.

Međutim, neki analitičari smatraju da bi drugi kandidat za upražnjeno mjesto na Vrhovnom sudu mogao imati većih problema, naravno ovisno i o tome koga predsjednik nominira. Mark Tushnet, profesor pravnog fakulteta sveučilišta Georgetown, upozorava da popularnost predsjednika Busha opada – zbog Iraka, ali i zbog visokih cijena benzina te lošeg odgovora savezne vlade na humanitarnu krizu nakon uragana Katrina.

'John Roberts nije osjetno konzervativniji od Williama Rehnquista, kojeg zamjenjuje u Vrhovnom sudu. No, on je razmjerno mlad, i bit će vjerojatno na tom visokom položaju – ako bude potvrđen od Senata – sljedećih tridesetak godina. Imat će prilike artikulirati svoju sudačku filozofiju i primijeniti je. Za očekivati je da će predsjednik na mjestu sutkinje O'Connor imenovati također razmjerno konzervativnog kandidata. Međutim, predsjednik je sada manje popularan nego prije, i zbog toga će možda morati biti umjereniji u svom izboru' – kaže Mark Tushnet, profesor pravnog fakulteta sveučilišta Georgetown.

Postupak potvrde Johna Robertsa u Senatu odgođen je na nekoliko dana, u znak poštovanja prema preminulom Williamu Rehnquistu kojem će sprovod biti sutra, na Nacionalnom groblju Arlington.

XS
SM
MD
LG