Linkovi

Frank Rich: Kampanja medijskog blaćenja Cindy Sheehan je neuspješna


Dnevnik International Herald Tribune, u članku svog vanjskopolitičkog komentatora Franka Richa, kritizira vladu predsjednika Georgea Busha zbog kampanje 'blaćenja' anti-ratne aktivistice Cindy Sheehan, majke u Iraku poginulog vojnika, koja nekoliko tjedana prosvjeduje u blizini predsjednikova rancha u Teksasu.

Cindy Sheehan traži da ju predsjednik primi na razgovor o situaciji u Iraku i smrti njezina sina.

Frank Rich piše da se administracija u ovom za nju neugodnom slučaju 'ponaša kao i u prošlosti'. Prvo, osobno napada kritičara, a drugo – 'mijenja temu'. Na taj se način izborni stožer Georgea Busha, 2000. i 2004., već 'obračunao' sa suparnicima, ratnim herojima poput Johna McCaina, Maxa Clelanda i Johna Kerryja – piše komentator International Herald Tribunea.

Danas pak republikanski aktivisti Cindy Sheehan u programima televizijske mreže Fox Cindy Sheehan u pravilu opisuju kao 'luđakinju', a najviše se govori o njezinom razvodu te činjenici da njezin anti-ratni angažman kritiziraju neki članovi njezine obitelji. Međutim, slučaj Cindy Sheehan američku je javnost prilično dirnuo i vladina medijska kampanja protiv nje neće uspjeti – piše u International Herald Tribuneu komentator Frank Rich.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o dobroj poziciji Izraela nakon uspješno provedenog povlačenja iz Gaze. Povukavši se s teritorija na kojem je živjelo oko milijun i tri stotine tisuća Palestinaca, Izrael je zajamčio židovsku demografsku dominaciju na preostalim teritorijima koje drži pod kontrolom za barem sljedećih 20 godina – piše bostonski dnevnik, prenoseći rezultate jednog izraelskog istraživanja. Uz to, Izrael više neće trebati koristiti tisuće vojnika za zaštitu izoliranih naselja u Gazi.

Christian Science Monitor prenosi riječi glasnogovornika izraelske vlade koji kaže da 'Izrael iz ove situacije izlazi jači', te da se Palestinci više neće moći izvlačiti kada je u pitanju rješavanje temeljnog problema cijele regije – obračuna s terorizmom i netolerancijom. Glasnogovornik se naime pita kako je moguće da Palestinci u svojoj sredini ne prihvaćaju nazočnost židovskih naseljenika, kada u Izraelu, u granicama od 1967. godine, živi više od milijun Arapa, koji su državljani Izraela.

Članak bostonskog dnevnika citira najpoznatijeg izraelskog pisca Amosa Oza koji u članku pod naslovom 'Živjeti kao slobodan narod' piše da 'kao slobodan narod, Izraelci trebaju shvatiti da nisu sami na teritoriju na kojem žive, ali da se isto to treba tražiti i od Palestinaca'.

XS
SM
MD
LG