Linkovi

Predsjednik Bush nastoji ojačati podršku javnosti za vojni angažman u Iraku


Predsjednik Bush se nada da će obnoviti povjerenje američke javnosti za vodjenje rata u Iraku. U redovitoj radio poruci naciji, predsjednik je rekao da se 'američki vojnici bore izvan granica zemlje kako bi gradjani bili sigurniji kod kuće'. Izvjestitelj iz Bijele kuće Scott Stearns javlja da oporbena Demokratska stranka, medjutim, tvrdi da će ovakav predsjednikov pristup iračkom problemu jedino dovesti do još većih američkih žrtava:

Predsjednik Bush kaže da američke postrojbe, boreći se izvan zemlje, zapravo rade na miru za buduće generacije kod kuće: "Naši vojnici znaju da se bore u Iraku, Afganistanu i drugdje kako bi zaštitili svoje sunarodnjake od okrutnog neprijatelja. Oni znaju da, ukoliko se ne suprostavimo zlim ljudima izvan granica zemlje, da ćemo se sučeliti s njima jednog dana u našim gradovima i na našim ulicama. Oni znaju da je sigurnost svakog Amerikanca ulog u ovom ratu i oni znaju da ćemo mi pobijediti."

Predsjednik Bush u idućih nekoliko dana ima niz nastupa u kojima će nastojati obnoviti potporu za rat u Iraku, u vrijeme kada američka javnost s manje od 40 posto podržava način na koji on vodi rat.

U okolici predsjednikova teksaškog ranča u Crawfordu, već dva tjedna antiratni prosvjednici danonoćno demonstriraju i postavljaju pitanje ispravnosti napada na Irak.

U odgovoru demokrata na predsjednikovo redovito tjedno obraćanje naciji putem radija, bivši senator iz Georgije, Max Cleland, je rekao da je predsjednik Bush pogriješio kada je rat u njegovoj ranoj fazi proglasio uspjehom, kazavši da je 'misija okončana te da su glavne vojne operacije završene'.

Umjesto toga, kaže Cleland, Irak nije siguran i Sjedinjene Države nemaju dovoljan broj vojnika da naprave tu zemlju sigurnom: "Mi više nemamo vremena i trebamo imati strategiju za pobjedu u Iraku ili trebamo imati izlaznu strategiju. Trenutna situacija će nas odvesti u katastrofu. Nastavaljanje ovog stanja samo voditi do još više prolivene krvi u pustinji."

Kao vojni veteran, koji je u vijetnamskom ratu izgubio ruku i obje noge, senator Cleland kaže da je svjestan da američkim vojnicima u Iraku ili treba dati podršku dovodjenjem pojačanja, odnosno vojne opreme potrebne za pobjedu, ili ih vratiti kući.

Predsjednik Bush kaže da nema datuma povlačenja postrojbi iz Iraka, jer bi to, za ostatak svijeta, bio znak američke slabosti.

XS
SM
MD
LG