Linkovi

Washington zadržava pravo korištenja vojne sile protiv Irana, ako ova zemlja ne odustane od svog nuklearnog programa


Predsjednik George Bush je u intervjuu za izraelsku televiziju rekao da Washington zadržava pravo korištenja vojne sile protiv Irana, ako ova zemlja ne odustane od svog nuklearnog programa. Međutim, rekao je američki predsjednik, vojni je pritisak tek posljednja opcija.

Američki je predsjednik rekao da se Sjedinjene Države i Izrael slažu da Iranu ne smije biti dopušteno da posjeduje nuklearno oružje. Upitan da li to uključuje korištenje sile, predsjednik je rekao da su 'na stolu sve opcije', ako nema uspjeha na diplomatskom planu.

Iran je prije nekoliko dana izazvao oštre kritike Sjedinjenih Država i Europske unije, odlukom da će obnoviti program obogaćivanja urana, čime je odbio ponudu Europske unije.

Iran tvrdi da se radi o mirnodopskom programu.

Europa i Sjedinjene Države su upozorile da će ovaj problem postaviti pred Vijećem sigurnosti.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder se u medjuvremenu založio za potpuno isključivanje mogućnosti bilo kakve vojne opcije protiv Irana, kao odgovor međunarodne zajednice na obnovu iranskog nuklearnog programa.

Kancelar je u govoru u Hanoveru – gdje je počeo svoju izbornu kampanju – izjavio da bi korištenje sile bilo u ovom slučaju 'neprikladno'.

Prema anketama, Schroederovi socijal-demokrati po popularnosti uvjerljivo zaostaju za kršćanskim demokratima. Kancelar Schroeder je na prošlim izborima 2002. godine, bio u sličnoj situaciji, no uspio je odnijeti pobjedu jer se oštro protivio američkoj intervenciji u Iraku.

XS
SM
MD
LG