Linkovi

I nakon deset godina, rat progoni bivše vojnike


Dnevnik Houston Chronicle piše o posljedicama koje je rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini imao na psihu ljudi koji su u njemu neposredno sudjelovali. Deset godina nakon prestanka borbi, tisuće bivših vojnika pate od depresije i post-traumatskog stresa. Djelomično je to zbog toga što smatraju da odgovorni za počinjene ratne zločine nisu kažnjeni – piše dnevnik iz Teksasa.

Istraživanje je u tri države – Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini – proveo Institut za psihijatriju londonskog King's Collegea, u suradnji sa sedam psihologa i psihijatara iz država bivše Jugoslavije. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Journal of American Medical Association.

Dnevnik Houston Chronicle navodi slučaj hrvatskog branitelja Tomislava Šimunića, koji pati od post-traumatskog stresa i depresije koja je toliko snažna da mu je – kako kaže – 'često teško u jutro ustati iz kreveta da ode na posao'. 'Moj je sin uništen; mi smo uništeni… Zauvijek' – navode se riječi majke ovog hrvatskog branitelja.

******

Dnevnik San Diego Star Tribune piše o tome kako je u jednom pregrađu Clevelanda, u saveznoj državi Ohio, primljena vijest da su u posljednja dva dana u Iraku poginula čak dvadesetorica njihovih sugrađana, pripadnika rezervnog sastava američkih marinaca.

'Poručite Bushu da što brže izvuče naše vojnike odande, prije no što ih još više pogine' – navode se riječi 69-godišnje Eleanor Matelski. Međutim, većina građana Brook Parka prihvaća žrtve sa stoicizmom koji je tipičan za ljude koji znaju što je rat – piše kalifornijski dnevnik.

Događaji poput ovog, da iz istog mjesta odjednom pogine nekoliko desetaka vojnika, danas se dešavaju češće, jer rezervisti služe zajedno, u postrojbama koje su oformljene po teritorijalnom principu. U ratu u Vijetnamu – piše San Diego Star Tribune – rezervisti i aktivno vojno osoblje bili su pomiješani, a rezervne su se jedinice dijelile i sjedinjavale s aktivnim sastavom.

******

Dnevnik Boston Globe piše o Stevenu Vincentu, novinaru free-lanceru, koji je jučer ubijen u Basri, na jugu Iraka. Neki njegovi kolege sumnjaju da je Vincent ubijen zbog toga što je u svojim reportažama pisao o korupciji u iračkom sigurnosnom sustavu.

U izdanju New York Timesa od prošle nedjelje izašao je komentar Stevena Vincenta u kojem se upozorava da lokalna policija u Basri brzo pada pod utjecaj ekstremnih šiitskih organizacija, te da su neki policajci odgovorni za atentate na pripadnike bivšeg, Sadamovog režima koji je tlačio šiite.

Boston Globe piše o životnom putu Stevena Vincenta, koji kao da je za uzor imao pisca Jacka Kerouaca, predvodnika beat-generacije iz pedesetih godina. Vincent je – nakon završenog studija na Berkeleyu, a prije no što je postao novinar - radio kao konobar, taksist, bio je politički aktivist, glumio u sapunicama i vozio kamione. U Irak je otišao inspiriran napadima od 11. rujna, da – kako je rekao – 'da svoj obol borbi protiv vjerskog fašizma' – piše Boston Herald.

XS
SM
MD
LG