Linkovi

Posada Discoveryja sutra popravlja izolacijsku oplatu raketoplana


Američka Agencija za istraživanje svemira, NASA, priopćila je da će posada raketoplana Discovery pokušati sutra izvesti još jednu svemirsku šetnju – ovaj put da bi astronauti izvršili popravke na izolacijskoj oplati raketoplana.

Astronauti su jučer izišli iz raketoplana da bi zamijenili pokvareni žiroskop. Tijekom sutrašnje šetnje, astronauti će po prvi puta pokušati izvršiti popravke na donjem dijelu raketoplana u orbiti.

Astronauti će pokušati ukloniti ili ispraviti dvije manje izbočine u izolaciji kojom je ispunjen prostor između termalnih pločica na trbuhu raketoplana.

Popravke će izvesti američki astrtonaut Steve Robinson i japanski član posade Soichi Noguchi, koji će stajati na kraju robotičke ruke međunarodne svemirske postaje, uz koju je Discovery pristao NASA je priopćila da se ovim popravcima želi osigurati da vrući plinovi ne oštete donji dio raketoplana pri njegovom ulasku u Zemljinu atmosferu.

U veljači 2003, vrući plinovi probušili su rupu u krilu raketoplana Columbia, zbog čega se raketoplan raspao pri ulasku u atmosferu. U tom incidentu poginulo je svih sedam članova posade Columbije.

XS
SM
MD
LG