Linkovi

Eileen Collins - prva žena na čelu neke svemirske ekspedicije


Do kraja srpnja bit će lansiran svemirski raketoplan Discovery. Ovo će biti prvi let jednog svemirskog raketoplana nakon što je prije dvije i pol godine raketoplan Columbia izgorio tijekom vraćanja na Zemlju. Na Columbiji je otpao komad izolacijske pjene sa spremnika za gorivo, čime je stvorena rupa na krilu raketoplana, što je bilo kobno tijekom povratka na Zemlju. Poginulo je svih sedam astronauta.

Discoveryjevu ekipu će voditi Eileen Collins, prva žena koja je još 1999. postala zapovjednik svemirskog broda. Deborah Block pripremila je prilog o prvoj ženi svemirskom zapovjedniku.

Eileen Collins je još kao mlada žena znala što želi raditi u životu. Kada joj je bilo 19 godina, otišla je u zračnu luku i rekla instruktorima letenja da neće otići dok je ne nauče letjeti. Instruktori su se složili, a njeni snovi su se počeli ostvarivati. Eileen je 1991. godine postala astronautkinja u američkoj Nacionalnoj aeronautičkoj i svemirskoj upravi, poznatijom pod imenom NASA.

"1978. sam počela obuku za vojnog pilota, a iste godine NASA je primila prve žene u svemirski program. Tih šest žena iz prve generacije postalo mi je uzorom. One su bile specijalistice za misiju, a ja sam bila sigurna da želim postati pilotkinja, te sam čvrsto odlučila da idem dalje i da ću jednog dana postati astronautkinja" - priča nam Eileen Collins.

Michael Tognini, francuski astronaut koji je ujedno i voditelj Europskog Astronautskog Centra, radio je pod zapovjedništvom Eileen Collins. On o njoj kaže: "Eileen je ispunjavala sve uvjete, i bila jedna od prvih žena borbenih pilotkinja, kao i jedna od prvih žena – probnih pilota u SAD-u. Bila je odabrana za NASA-inu astronautkinju kao pilotkinja. Dva puta je letjela na desnom sjedištu, što znači da je ispunjavala sve uvjete da leti i na lijevom sjedištu, što je uradila izvrsno, i što će i nastaviti činiti izvrsno."

Dvije i pol godine nakon nesreće raketoplana Columbia, gospođa Collins će voditi Discoveryjevih sedam astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju. Na postaju će dostaviti namirnice i znanstvenu opremu, koji su od presudne važnosti za nastavak izgradnje ovog najvećeg objekta koji je čovjek napravio u svemiru.

"Moj let i sljedeći letovi raketoplana donijet će sve potrepštine na svemirsku postaju. Pomoći ćemo u gradnji postaje, kao i nastaviti sa znanstvenim eksperimentima, i to ne samo Amerika, već i druge zemlje. Mislit ćemo i o sljedećim misijama, možda o povratku na Mjesec, ili jednog dana putu na Mars, kako bismo na kraju napustili Sunčev sustav i istraživali ostale dijelove svemira. Meni je ova pomisao izuzetno uzbudljiva" - rekla je Eileen Collins.

Njoj će se pridružiti još 5 astronauta i jedna astronautkinja. Gospođa Collins je istaknula kako su njeni osobni uzori probni piloti i astonauti koji su došli prije nje. Sigurna je da će svojim uspješnim zapovjedništvom svemirskog raketoplana nadahnuti i sljedeće generacije astronauta.

XS
SM
MD
LG