Linkovi

Žitelji New Mexica prisjećaju se prvih atomskih testova


Subota, 16. srpnja, obilježava 60. obljetnicu prvog testiranja atomske bombe. Eksplozija se dogodila na tajnoj lokaciji u pustinji jugozapadne američke savezne države New Mexico. Sada, Trinity Site – kako se naziva to mjesto – dio je vladinog poligona za vojne vježbe gađanja projektilima. Najčešće je otvoreno za javnost samo po jedan dan - u travnju i u listopadu. No, ove godine, turisti mogu razgledati ovo povijesno mjesto i na dan obljetnice. Više o prvoj nuklearnoj eksploziji u povijesti – u prilogu Deborah Block.

Bljesak svjetlosti bio je zasljepljujući; eksplozija divovskih razmjera; udarni valovi tresli su tlo. Jay Weschler živo se sjeća te prve plamene lopte. On je mjerio jakost eksplozije za potrebe super-tajnog vladinog programa, nazvanog Projekt Manhattan, koji je okupio skupinu znanstvenika na izradi atomske bombe. Kada je bomba eksplodirala, on se nalazio na udaljenosti od 15 kilometara.

"Počelo je kao normalna eksplozija, ali, onda ste počeli shvaćati razmjere kako je postajala sve jača i jača. Blještavilo je trajalo jako dugo i bilo je nevjerojatno jako … nikada ranije nisam vidio niti jednu eksploziju sličnu toj" - kaže Jay Wechsler.

81-godišnja Peggy Shephard vidjela je eksploziju iz svoje kuće, 200 kilometara daleko. No, tek je mjesec dana kasnije saznala da je bila očevidac nuklearne eksplozije. "Ustala sam tog jutra, koje je odjednom bilo svjetlije nego ijedno ranije, svjetlije nego što je sada, ali samo nekoliko sekundi. Nakon toga sam vidjela oblak kako se diže i širi, prepun svih mogućih boja. Prizor je bio prekrasan."

Prvo testiranje atomske bombe, kao i, kasnije, njezina prva uporaba, dogodilo se tijekom Drugog svjetskog rata. Sjedinjene Države utrkivale su s vremenom u pokušaju da razviju nuklearnu bombu prije nacista u Njemačkoj, koji nikada nisu usavršili proces. Godine 1945, plutonijska jezgra prve atomske bombe sastavljena je u jednoj zgradi bivšeg ranča, blizu mjesta eksplozije, nazvanog tajnim imenom Trinity. Bomba je bila postavljena na vrh 30-metarskog čeličnog tornja i detonirana malo prije 5 i 30 ujutro.

Eksplozija je stvorila ogroman krater, dug više od 700 metara. Ogromna vrućina isparila je najveći dio čeličnog tornja, te rastopila pustinjski pijesak u tvrdu, staklenastu, radioaktivnu materiju, nazvanu trinitit. Kasnije, većina kratera bila je zatrpana i trinitit je zakopan ispod pijeska.

Posjetitelji i danas nalaze male komadiće trinitita. Isprva, trinitit je bio jako radioaktivan. Šezdeset godina kasnije, međutim, radioaktivnost preostalog trinitita toliko je niska da ju se više ne smatra opasnom. Na čitavom Trinity Siteu, danas nije preostalo mnogo osim nekoliko nosača čeličnog tornja, te kolibe koja prekriva malen otkriveni dio kratera s komadima trinitita. Spomenik se nalazi točno na mjestu gdje je eksplodirala bomba.

Oko mjesec dana nakon testne eksplozije, američka vojska je bacila atomske bombe na dva japanska grada – Nagasaki i Hirošimu – izazvavši ogromna razaranja. Kratko nakon toga, japanska vlada je kapitulirala i Drugi svjetski rat je završio.

Jerry DuBois je bio američki pilot bombardera za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kaže da mu je odlanulo kada su se Japanci predali: "Da smo trebali nastaviti redovito bombardiranje Japana, bilo bi još neizmjerno više uništavanja. Danak u smrti od dvije atomske bombe bio je velik u Nagasakiju i Hirošimi. Ali, da nije bilo tih bombi, naše iskrcavanje i zauzimanje japanskog kopna zahtjevalo bi mnogo više žrtava."

Jay Weschler kaže da znanstvenici koji su stvorili nuklearnu bombu nisu znali kakvu silu oslobađaju. No, - na bolje ili lošije – svijet se promijenio s eksplozijom prve atomske bombe koja ga je odvela u nuklearnu eru.

XS
SM
MD
LG