Linkovi

'Looking at Life' - izložba fotografija objavljenih u magazine Life (18/1/05) - 2005-01-17


Nedavno postavljena izložba u Međunarodnom centru za fotografiju u New Yorku ponudila je dobro poznate kao i zaboravljene prizore iz američkog života, te i iz drugih zemalja, objavljenih u razdoblju od kasnih tridesetih do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća u časopisu Life. S izložbe pod nazivom “Looking at Life” javila se Carolyn Weaver:

Tijekom skoro četrdeset godina, sve do 1972. godine, tjednik Life bio je svojevrsna institucija u Sjedinjenim Državama, ovjekovječujući američku kulturu i povijest, te bilježeći slike iz života drugih zemalja. Izložbu, baziranu na poklonjenim fotografijama iz arhive Time-Life, postavila je Vanessa Rocco. "Sve - od lakših tema pa do velikih ratova - časopis Life je pokrivao sve to" - kaže gospođa Rocco.

Pomoću tih svojevrsnih slikovnih eseja, koje je pratio tek kraći tekst, časopis Life je pričao priče iz svakodnevnog života, obrađivao političke i duštvene teme, te pratio važne događaje. Na stranicama magazina zabilježen je primjerice uspon indijskog vođe Mahatme Ghandija, objavljene su prve fotografije žrtava nacističkih koncentracijskih logora, dokumentirani brutalni uvjeti života južnoafričkih rudara, te praćen tijek rata u Vijetnamu.

Od američkih tema, magazin Life je prikazao pohod boraca za građanska prava crnaca na Washington 1963., te glasoviti govor Martina Luthera Kinga. Magazin se također bavio svakodnevnicom, na primjer životom Amerikanki srednje klase tijekom četrdesetih i pedesetih, te hipi komunama s kraja šezdesetih godina. Iz znanosti, Life je, posredstvom NASA-e, pokazao prve čovjekove korake po Mjesecu. Zahvaljujući modernoj fotografskoj tehnologiji prikazani su kravlji fetusi kako plutaju u placenti, kao i slike s testiranja atomske bombe u Nevadi.

"Fotograf je snimio zastrašujuće slike s testiranja izvedenih na lutkama koje su bile smještene u kućama u blizini mjesta eksplozije, u cilju ustanovljavaja kakve bi posjedice atomska bomba ostavila na stanovništvo" - opisuje jedan od nezaboravnih foto-projekata magazine Life Vanessa Rocco.

Na kraju izložbe nalaze se portreti slavnih glumaca, rock glazbenika i sportaša, pokazujući snagu vizualnog prikaza u kojem danas, umjesto tiska, prednjači televizija.

Međunarodni centar za fotografiju u New Yorku nastavvlja sljedećih mjeseci prikazivanje fotografija iz svoje nove kolekcije.

XS
SM
MD
LG