Linkovi

Bombarder Enola Gay - kontroverzni muzejski eksponat


6. kolovoza 1945., specijalizirani američki bombarder tipa B-29, nazvan Enola Gay, ispustio je atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. Razorna eksplozija te bombe postala je jedna od najznačajnijih događaja 20. stoljeća, oko kojega se i danas, šezdeset godina kasnije, vode burne debate. U proteklih nekoliko godina, zrakoplov Enola Gay je restauriran i ponovno izložen pogledu javnosti. No, kako izvješćuje Barry Newhouse, bitka oko njegovog nasljeđa i dalje se vodi.

Sjajni srebrnasti bombarder dobio je ime po majci pilota koji je njime upravljao tog povijesnog dana u kolovozu 1945. Danas je izložen, zajedno s još stotinu drugih američkih i stranih zrakoplova u velikom hangaru pretvorenom u muzej avijacije u blizini Washingtona.

Poput drugih zrakoplova u muzeju, i Enola Gay ima svoju karticu, koja posjetiteljima objašnjava njegove tehničke pojedinosti. Povijesna misija Enole Gay sažeta je u jednu rečenicu: "6. kolovoza 1945. ovaj bombarder tipa B-29, koji je proizvela kompanija Martin, ispustio je prvo atomsko oružje upotrijebljeno u borbi na japanski grad Hirošimu."

Za neke preživjele žrtve te eksplozije, ovaj kratki opis nije dovoljan. Kada je Enola Gay izložena 2003, Sunao Tsaboi bio je među preživjelim žrtvama Hirošime, koji su prosvjedovali protiv novog izloška: "Ukoliko će Enola Gay biti izložena, onda treba izložiti i opis onoga što se doista dogodilo toga dana kada je ispuštena bomba. Drugim riječima, trebali bi se izložiti i podaci i povijest tog zrakoplova."

Kritičari kažu da popratna pločica sadrži tako malo podataka o ispuštanju atomske bombe zbog kontroverze koja je pratila Enolu Gay kada je izložena 1995. Povodom 50-te obljetnice Hirošime i Nagasakija, muzej Smithsonian, vlasnik Enole Gay, namjeravao je veću izložbu o napadima na te gradove i njihovom nasljeđu. David Krieger, čelnik privatne američke Zaklade za mir u nuklearnom dobu, kaže da podržava izložbu Smithsoniana: "Izložba o Enoli Gay trebala je uključivati mnogo više podataka, od koji su neki trebali publici prikazati različite perspektive na te povijesne događaje."

Drugi, međutim, kažu da je planirana izložba bila previše usredotočena na japanske žrtve u Hirošimi, bez adekvatne diskusije o žrtvama japanskih vojnih akcija u Drugom svjetskom ratu. John Correll je urednik časopisa Udruge američke ratnog zrakoplovstva, neovisne organizacije koja se protivila prvotnim planovima za tu izložbu: "Ukoliko želite pred taj zrakoplov postaviti pločicu s brojem njegovih žrtava, naravno da to možete učiniti. Možete reći da je u Hirošimi ubijeno 80 tisuća ljudi i da je taj grad prošao kroz ogromne patnje. Međutim, također morate spomenuti da je japansko carstvo između 1931. i 1945. odgovorno za smrt oko 17 milijuna ljudi."

Procjene broja žrtava u ratnim operacijama u Tihom oceanu vrlo se razilaze. Što se tiče Hirošime, procjenjuje se da je u eksploziji poginulo oko 80 tisuća ljudi, dok je kasnije od posljedica radijacije stradalo još oko 60 tisuća ljudi. Međutim, rasprave su se vodile ne samo oko toga kako prikazati žrtve bombardiranja, već i oko korištenja atomskog oružja.

Richard Kohn je bivši šef odsjeka za povijest u američkom Ratnom zrakoplovstvu, a 1995. bio je član savjetodavnog odbora za spornu izložbu. Kako kaže, znanstvenici se i danas ne mogu složiti oko opravdanosti odluke o bombardiranju Hirošime: "Je li to doista bilo neophodno? Zar se Japan nije pokušavao predati? Zar ne bi invazija Japana koštala stotine tisuća, ako ne i milijune japanskih i američkih života? O svim se tim pitanjima raspravljalo kada je predsjednik Truman donosio svoju odluku."

U kontroverzu oko izlaganja Enole Gay 1995. uključili su se i članovi Kongresa, ratni veterani, anti-nuklearne organizacije i drugi. Izložba je na kraju otkazana. Međutim, Smithsonian je ponovno izložio restauriranu Enolu Gay 2003, izbjegavajući pri tom svaku analizu bombardiranja Hirošime, kao i utjecaja ili povijesnog značenja tog događaja. Richard Kohn je jedan od kritičara novog izloška: "Smatram da je veliko razočaranje da je najveći muzejski kompleks u Sjedinjenim Državama nije mogao smoći dovoljno mašte da bi taj zrakoplov upotrijebio kao priliku za pogled na neke od najvažnijih povijesnih događaja modernih vremena."

Glasnogovornik muzeja Smithsonian izjavio je da se trenutno ne planira veća izložba o Enoli Gay.

XS
SM
MD
LG