Linkovi

'Obnova je složen proces, a razočaranja su česta' - Bill Clinton o saniranju posljedica tsunamija


Jucer je u New Yorku, na skupu koji su organizirali Ujedinjeni narodi, govorio Bill Clinton, bivši americki predsjednik koji od pocetka ove godine obavlja dužnost posebnog izaslanika svjetske organizacije za saniranje posljedica tsunamija u Jugoistocnoj Aziji. Gospodin Clinton je u svom izlaganju naglasio da je tsunami pokazao da se svijet treba ujediniti u stvaranju zajednicke strategije u slucajevima velikih elementarnih nepogoda, ali i drugih globalnih problema.

Bill Clinton smatra da bi glavni naglasak trebao biti na poboljšanju globalnog odgovora na elementarne nepogode, kako bi ljudskih žrtava bilo što manje. Izravne štete od tsunamija nisu se mogle izbjeci, no ljudskih je žrtava moglo biti manje da je postojao bolji sustav uzbunjivanja kao i jasno definirana strategija prevencije – rekao je Bill Clinton. Za uspostavljanje sustava uzbunjivanja postoje i jasni gospodarski razlozi.

"Uvjeren sam da se turisticka industrija na Maldivima, ili na Tajlandu, nece u potpunosti oporaviti sve dok se takav sustav uzbunjivanja ne uspostavi. Takav bi sustav trebao koordinirati mjere prevencije u svim zemljama Južne Azije. Inace, smatram da zemlje poput Sri Lanke i Indonezije imaju dobru šansu da privuku nove turiste, zbog toga što su neposredno nakon tsunamija bile mnogo u medijima. No, to se nece dogoditi ako se ne organizira sustav uzbunjivanja i efikasnije mjere prevencije" - rekao je Bill Clinton.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je, pocetkom ove godine, bivšeg americkog predsjednika Billa Clintona posebnim izaslanikom svjetske organizacije za humanitarne napore u Južnoj Aziji. Clintonov je zadatak pratiti kako se odvija obnova regije te da li se poboljšavaju mjere koje predstavljaju odgovor na elementarne nepogode.

Upitan kakva je situacija na pogodenim podrucjima, Bill Clinton je rekao da je 'obnova složen proces te da su razocaranja cesta'. Stambeno zbrinavanje žrtava i dalje je glavni problem. Pomoci je dovoljno, medutim koordinacija nije dobra. Zbog sukoba na administrativnoj razini mnogi ljudi još uvijek žive u šatorima – rekao je Bill Clinton.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država najavio je da ce na položaju izaslanika svjetske organizacije u Južnoj Aziji ostati još najmanje dvije godine.

XS
SM
MD
LG