Linkovi

PTSP kod preživjelih žrtava tsunamija (8/1/05) - 2005-01-07


Neki su udarali glavama u zid bolničke sobe; neki su, razrogačenih čiju, samo prazno zurili ispred sebe; treći su šaputali 'more se diže', proživljavajući užase ogromnog tsunamija koji im je odnio i obitelji i domove.

Tako su izgledali neki od prvih preživjelih, kod kojih su liječnici ustanovili posttraumatski stresni poremećaj. U međuvremenu, takav je poremećaj ustanovljen kod mnogih preživjelih u područjima koje je pogodio tsunami.

Posttraumatski stresni poremećaj psihijatrijski je naziv za oštećenje mentalnog zdravlja izazvanog nekim ekstremno uznemirujućim doživljajem, poput silovanja, rata ili elementarnih nesreća. Premda svi izloženi takvim doživljajima pate od izvjesnog stresa, samo neki razviju pravu sliku posttraumatskog stresnog poremećaja, koji oboljele praktički paralizira strahom ili osjećajem nemoći, ponekad ih onemogućivši i da se sami staraju o sebi.

Turističke agencije zapadnih zemalja poslale su psihologe u pomoć turistima koji su se vraćali iz zemalja južne Azije. Američki, britanski i finski Crveni križ poslali su ekipe psihologa kako bi obučile lokalne humanitarne djelatnike u pružanju hitne psihološke pomoći preživjelima.

XS
SM
MD
LG