Linkovi

Potres koji se zbiva tek svakih nekoliko desetljeća (27/12/04) - 2004-12-27


Geolozi kažu da je jučerašnji snažni potres u Indijskom oceanu događaj koji se zbiva tek svakih nekoliko destljeća. Naš izvjestitelj Michael Bowman razgovarao je u Washingtonu sa stručnjacima Američke usprave za geološka mjerenja koji prate seizmičke aktivnosti diljem svijeta.

U Američkoj upravi za geološka mjerenja kažu da je potres s epicentrom na dubini od deset kilometara, nekih 1,600 kilometara sjeverozapadno od Jakarte, izazvao tsunami ili razorni plimni val. Julie Martinez je geofizičarka u saveznoj državi Kolorado.

"Ovo je peti najsnažniji seizmički događaj od 1900. godine i najsnažniji potres od Alaske 1964. godine. Dakle, radi se o prilično rijetkom događaju."

Julie Martinez dodaje da se jučerašnji potres dogodio na tektonskom rascjepu Andaman između nekoliko kontinentalnih ploča koje se nalaze u istočnom Indijskom oceanu.

"Ovaj se potres dogodio na seizmički vrlo aktivnom području. Kontinentalne ploče se sudaraju. Došlo je do sudara australijske i indonezijske ploče s burmanskom. S obzirom na snagu potresa možemo reći da je došlo do pukotine dugačke tisuću kilometara duž rascjepa Andaman."

Plimni val stigao je čak do obala Somalije, ali sa znatno manjom snagom. Zabilježena je i serija manjih kasnijih potresa, uključujući jedan od sedam stupnjeva po Richterovoj skali koji je potresao Bangladesh. Slabija podrhtavanja tla osjetila su se sve do Aljaske i Kalifornije.

XS
SM
MD
LG