Linkovi

Rezolucija Europskog parlamenta o Srebrenici - poziv na reviziju Daytona


Europski je parlament usvojio posebnu rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija sadrži i neke nove poruke.

"Mijenjajte Dayton, mirovni je sporazum u svoje vrijeme predstavljao značajan instrument za mir, no danas ne daje primjeren okvir za integracije," zaključio je u svojoj rezoluciji o Srebrenici Europski parlament pozivajući ostala tijela EU da otvore raspravu o izmjenama. Poziv na reviziju Daytona prvi je službeni stav jedne Unijine institucije na ovu temu – podsjećanja radi, nedavno je povjerenik za proširenje izjavio da je revizija Daytona isključivo stvar građana BiH.

Rezolucija je rezime šest različitih prijedloga podastrijetih od parlamentarnih političkih skupina. Ona je ustvrdila da se u Srebrenici dogodio genocid, da su za to odgovorne vojne i paravojne snage, - što iz RS, a što pristigle iz Srbije -, uvreda je za žrtve i velika prepreka pomirenju da su najodgovorniji – Karadžić i Mladić – još uvijek na slobodi kao i činjenica da dvojac uživa veliku popularnost u nekim dijelovima regije.

Parlamentarna rezolucija ohrabruje srpske vlasti na poduzimanje akcija kako bi se ljudi suočili s prošlošću i prestali optužene ratne zločince tretirati kao heroje. Pohvalna je namjera srpskih čelnika da prisustvuju obilježavanju godišnjice tragedije – kao što žaljenje zavrijeđuje odbijanje zastupnika srpskog parlamenta da osude masakr. Za srebreničku je tragediju odgovorna također neefikasnost međunarodne zajednice, pogotovo UN-a, ali ni EU nije bez svog dijela krivice. Rezolucija bezuvjetno podržava rad haaškog Tribunala za ratne zločine, puna je suradnja s kaznenim sudom bitan preduvjet tješnjeg povezivanja s Unijom a transfer odgovornih je "minimalan čin priznanja za tisuće žrtava ratnih zločina u Srebrenici i drugdje".

Parlamentarci žele ubrzati priključivanje BiH i cijele regije Uniji, sve uz ozbiljno upozorenje da je na raspolaganju sve manje sredstava. Ekonomski i socijalni oporavak ključni su za razvoj regije i trebaju biti europski prioritet, poručuju parlamentarci.

XS
SM
MD
LG