Linkovi

Obitelj Johna Waynea na vlastiti trošak spasila film 'The High and the Mighty' od propadanja


Iako je umro još 1979. godine, John Wayne je i danas jedan od najomiljenijih američkih glumaca. Bez obzira na to, neka od njegovih manje poznatih djela nedavno su doslovno spašena iz dubine filmskih arhiva, gdje im je prijetilo uništenje. Obitelj Johna Wayne potrudila se da restaurira te filmove i oni uskoro dolaze na DVD.

John Wayne je glumio u oko 250 filmova – od manjih uloga u prvim zvučnim filmovima iz dvadesetih godina, pa do glavnih uloga u nekima od najpoznatijih westerna. Najpoznatija se njegova ostvarenje u klasicima Johna Forda, primjerice 'Poštanska kočija' iz 1939., i 'Tragači' iz 1956.

Deseci Wayneovih filmova mogu se i danas naći u videotekama, no manje poznata djela teže su dostupna. Gretchen Wayne, snaha Johna Waynea, posjetila je prije pet godina sa svojim suprugom filmske arhive jednog losanđeleskog studija, u kojima su bile pohranjeni manje poznatiji Wayneovi filmovi.

Gretchen Wayne kaže da ih je posebno šokirala činjenica da je film 'The High and the Mighty', snimljen 1954, na putu da bude potpuno uništen. Vrpca je, bez obzira što je bila u limenoj kutiji, bila izložena vodi. "Filmska vrpca se nalazila u posve zahrđaloj kutiji, koja je bila puna vode. Sve je bilo mokro. Film se morao iz arhiva odnijeti u kanti vode" - kaže Gretchen Wayne.

Film je odnesen u jedan od laboratorija koji se bavi 'spašavanjem' starijih filmova. U međuvremenu je preminuo suprug Gretchen Wayne, Michael, sin poznatog glumca. Neki, posebno oštećeni dijelovi vrpce, morali su biti nadomješteni s originalnih kopija tog filma. Tehničari su uz put i poboljšali zvučnu pozadinu. "Tehničari zaduženi za kvalitetu zvuka uspjeli su utišati prilično glasno zujanje kamere te ukloniti druge probleme vezane za loš ton filma. Sada je zvuk izvrstan; popratna glazba se čuje vrlo dobro. Jako sam zadovoljna" - kaže snaha poznatog glumca.

Sljedeći mjesec na američko tržište stižu dva filma Johna Waynea: spomenuti 'The High and the Mighty' kao i ratna drama 'Otok na nebu' Uskoro se očekuje i dolazak na tržište DVD-a dva dobro poznata westerna Johna Waynea – 'Hondo' i 'Veliki McLintock'.

Gretchen Wayne kaže da je njezin svekar John Wayne s razlogom i danas – 26 godina nakon smrti – vrlo popularan. 'Bio je oličenje poštenja; ljudima se to sviđa' – kaže Gretchen Wayne. "Moj muž je često znao reći: od filma do filma, od scenarija do scenarija, jedino je bila drugačija garderoba. A što se tiče samog Johna Waynea, on je na platnu bio isti onaj čovjek kojeg ste vidjeli u stvarnom životu. Jednostavno, bio je čovjek od krvi i mesa; niste ga doživljavali kao glumca."

John Wayne za svog života nije mnogo govorio o svom poslu, no kad bi nešto rekao – ljudi su slušali. Jedan je kritičar svojevremeno napisao da je John Wayne 'utjelovljavao snagu i samouvjerenost', igrajući likove koji su se borili za pravdu.

XS
SM
MD
LG