Linkovi

Stetson - šešir koji je osvojio Zapad


Koji su najslavniji simboli Amerike? Statue of Liberty, Kip Slobode, reci ce mnogi. I “stars and stripes”, zastava Sjedinjenih Americkih Drzava. Uz ta dva, davno je jos receno, i - kaubojski sesir! Ili, da se posluzimo njegovim sinonimom – Stetson!! Pusteni, s visokom glavom i sirokim obodom, on kauboja stiti od sunca i kise otkako je Zapad naseljen. Jeste li se ikad pitali odakle mu ime? I kad je, i gdje, rodjen? I sto znaci ono “10-gallon hat”, desetgalonski sesir?

Klobucar koji je pronasao zlato - u sesiru!

John Batterson Stetson, bolezljivi sin jednog klobucara iz New Jerseyja, stigao je, negdje 50-ih godina 19. stoljeca, s namjerom da popravi svoje zdravlje, ali i financije, u mjesto St. Joseph, u drzavi Missouri. Zdravlje je bilo prvo sto je krenulo na bolje. Rad na otvorenom, u ciglani, godio je mladom Stetsonu.

Kad se rijeka Missouri izlila i poplavila business, Stetson je, s nekolicinom drugih, krenuo dalje na zapad. I kompanjone impresionirao kad im je svima, prema vlastitom dizajnu, napravio sesire od dabrovine. Visoka, vrlo visoka glava i siroki, vrlo siroki obod. Usput, susretali su druge koji su u sesiru vidjeli ogromne mogucnosti. Za pet dolara, mogli su ga i imati. Stetson je, zapravo, krenuo na zapad u potrazi za zlatom, no pravo je zlato nasao na – istoku!

Sa ustedjenih sto dolara u dzepu, Stetson je, u Philadelphiji, zakupio manji prostor, kupio potrebnog pribora, dabrovine u vrijednosti od 10 dolara i 1865. rodila se John B. Stetson Hat Company. Samo godinu dana kasnije, rodio se i “Hat of the West”, svima poznatiji pod imenom “Boss of the Plains”, gospodar ravnica. Rodio se i jedan od najpoznatijih i najuspjesnijih americkih businessa, a John Stetson postao vazan dio velike americke pustolovine zvane Zapad.

Drugi su svoje mjesto osigurali otkrivanjem zlata, krcenjem puteva kroz nepoznati teritorij i krocenjem divljine. John Batterson Stetson ime je stekao – sesirom. U roku od samo nekoliko godina, “Stetson” ili “John B.” ili samo “J.B.” postalo je sinonim za western-pokrivalo za glavu. Do 1906, Stetson je imao 3.500 uposlenika i proizvodio dva milijuna sesira godisnje. Osim vec spomenutog “Boss of the Plains”, najtrazeniji je model bio “Carlsbad”.

Za kauboja, Stetsonov je sesir bio idealan i, uz cizme, izuzmemo li, naravno, hardware – Colt ili vincesterku - najvazniji dio western-odjece. Stitio je oci od sunca i vrat od kise. Mogao se koristiti za nosenje vode, kauboju ili konju, za tjeranje stoke u zeljenom smjeru, za raspirivanje vatre, a na plesu, subotom navecer, za osvajanje dame. Stetson je cesto bio prva stvar koja je na kauboja isla ujutro i zadnja koja je s njega silazila navecer.

Rok trajanja - “pola vjecnosti”

Stetson sesiri izradjuju se od pusta koji se, pak, dobija od vune ili zivotinjskog krzna, narocito dabrovog. Sto je dabrovine u njemu vise, to je sesir otporniji i trajniji. Kolicina dabrovine daje Stetsonu sjaj, ali i cijenu. Oznaka 3X, na unutrasnjoj vrpci sesira, govori o najnizoj kolicini dabrovine. Oznaka 25X znaci – stopostotna dabrovina. I vrtoglava cijena! Prije stotinjak godina, Stetson je kauboja kostao 10 do 20 dolara, prilican izdatak u njegovim tadasnjim mjesecnim zaradama od 30 dolara. Danas, cijena Stetsonu ide od 70 do 700 i vise dolara.

Nevjerojatno postojan, Stetson podnosi svaku vrstu (ne)vremena i nespretnog rukovanja. Kazu, nije niti “ukrocen” ako se, barem nekoliko puta, nije nasao u blatu ili stajskom gnoju. Trajati bi trebao pola vjecnosti! Naravno, Stetson se danas cesto nosi za – show. Primjer – brokeri u Dallasu.

Jedna od najvecih tvornica za izradu Stetsona danas je u St. Josephu, u Missouriju, i na trziste izbacuje stotine razlicitih stilova i boja. O obliku Stetsona ozbiljno se razmislja prije kupovine. U stare dane, znali ste odakle je covjek po visini glave njegovog sesira i po njenom pregibu. Danas su vrlo popularni Stetsoni “Cattleman” i “Rancher”. Ovaj zadnji nosi Marlboro Man. Omiljeni pregib nosi ime “Gus”, prema sesiru koji je nosio Gus McCrae, jedan od glavnih likova televizijske serije “Usamljena golubica”, radjene prema istoimenom romanu Larryja McMurtryja.

No, kauboj mozete biti i bez kaubojskog sesira. Nedavno je jedan razocarani turist, u mjestu Jackson Hole, u Wyomingu, upitao kauboja kako to da na glavi nosi bejzbolsku kapu. Ovaj mu je odgovorio: Pa ne zelim, valjda, izgledati kao prokleti vozac kamiona!

Ipak, Stetson ostaje standard medju sesirima. Sustina duha Zapada, simbol svakodnevnog americkog nacina zivota. Zbog svojeg autenticnog americkog nasljedja, Stetson je dio povijesti. Iz istog ce razloga pozivjeti i u buducnosti

Najpopularnija vrsta sirokobodnog sesira Zapada toliku je popularnost stekla da je, poput imena Colt i Winchester, za revolver i pusku, i ime Stetson postalo genericki naziv za sesir. Dva najveca trzista za Stetsone danas? New York, za strane turiste, i Texas, normalno, za Teksasane. A ono o “desetgalonskom” sesiru, koji je taj pridjev dobio po svom navodnom tekucem kapacitetu? “Ten-gallon” je, zapravo, poteklo od spanjolske rijeci “galon”, kao u “sombrero galon”, sesir s pletenom vrpcom. I sirokim, na gore savijenim obodom. Nasao je veliki broj ljubitelja medju “drugstore” kaubojima, ali ne i medju pravim, radnim kaubojima!

XS
SM
MD
LG