Linkovi

U Washingtonu počinje godišnja sjednica Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju


U Washingtonu se od 1.-5. srpnja održava 14. godišnja sjednica Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, s preko 300 parlamentaraca iz 55 zemalja članica OESS-a. Predsjednik Parlamentarne skupštine Alcee Hastings očekuje otvorenu raspravu koja će se dotaknuti i kontroverznih tema. U intervjuu s Ivanom Kuhar iz Glasa Amerike, Alcee Hastings je potvrdio kako se OESS suočava s unutarnjim i vanjskim izazovima.

Međunarodna sigurnost, ljudska prava te promidžba demokracije samo su neke od tema na rasporedu 14. godišnje Parlamentarne skupštine OESS-a, koja se ovoga vikenda održava u Washingtonu. Predsjednik Skupštine, američki kongresnik Alcee Hastings očekuje vruću raspravu, no naglašava kako 55 članica OESS-a dijeli zajednički cilj: "Vidio sam parlamentarce koji su imali potpuno suprotna stajališta, no svi su uvijek, bez obzira na to, imali na umu zajedničke ciljeve i misiju naše organizacije."

Kongresnik Hastings naglašava kako je OESS igrao važnu, pozitivnu ulogu tijekom prošlogodišnjih izbora u Ukrajini, kao i tijekom političkih kriza u Uzbekistanu i Kazahstanu. No i unatoč prošlogodišnjim "izvanrednim uspjesima", OESS još uvijek nije dostigao svoj puni potencijal, ističe američki kongresnik. OESS bi morao imati veći broj ljudi na terenu, u područjima potencijalnih sukoba, kako bi mogao upozoriti na krize i spriječiti sukobe.

Gospodin Hastings je optimističan glede dogovora o proračunu, koji je preduvjet ispunjavanja misije organizacije. Naime, Sjedinjene Države i Rusija nisu do sada riješile nesuglasice oko financijskog doprinosa svake zemlje članice.

Predsjednik OESS-ove Parlamentarne skupštine priznaje kako neke zemlje članice imaju "suprotna gledišta o ljudskim pravima": "Ljudska prava su područje koje neki žele izbaciti iz dometa našega radara, iz fokusa naše organizacije. Držim kako nije moguće postići stabilnost bez slobodnoga naroda. Nije moguće postići stabilnost u klasičnom smislu te riječi bez mogućnosti da se u miru i bez straha kritizira vlast."

Unatoč izazovima, Hastings kaže kako je OESS i dalje najučinkovitije oruđe euro-atlantske vanjske politike. Kongresnik smatra kako Amerika i Europa trebaju jedna drugu, te moraju raditi zajedno i obnoviti transatlantsko povjerenje i dijalog kao temelj međusobnoga partnerstva.

Četrnaestoj godišnjoj sjednici OESS-ove Parlamentarne skupštine će se obratiti visoki dužnosnici, uključujući američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice i predsjedatelja OESS-a Dimitrija Rupela. Delegati će se sastati i s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyjem i predsjedateljem Zastupničkoga doma Kongresa Dennisom Hastertom.

Ovo je prvi put da se OESS-ova Parlamentarna skupština sastaje u Sjedinjenim Državama. Floridski kongresnik Alcee Hastings je prvi Amerikanac na mjestu predsjedatelja Parlamentarne skupštine. Sjednica se od 1.-5. srpnja održava u Washingtonu. Hrvatsko izaslanstvo predvodi Tonino Picula, a članovi su Mario Zubović i Goran Jandroković.

XS
SM
MD
LG